המזון האולטרה-מעובד וכניסתו לסיכונים בריאותיים
מחקר חדש ב-The Lancet מצביע על הסכנות שבצריכת מזון מעובד
במחקר מקיף שפורסם השבוע ב-The Lancet, נבחנו ההשפעות של צריכת מזון אולטרה-מעובד על בריאותם של מיליוני בני אדם ברחבי העולם, במימון של ארגונים בינלאומיים כגון UNstartF וארגון הבריאות העולמי. הממצאים מהם עולה כי צריכת המזון האולטרה-מעובד, הכולל חטיפים, אוכל מוכן, משקאות ממותקים ומוצרים עם תוספים מלאכותיים, נמצאת במגמת עלייה משמעותית.
עלייה באחוזי קלוריות יומיות
הצריכה של מזון מסוג זה הגיעה כיום ליותר מ-50% מהקלוריות היומיות בצפון אמריקה ובריטניה, כאשר מדינות נוספות זוכות לשיפור מהיר בכמות הצריכה. מהמחקר עולה כי ב-92 מתוך 104 מחקרי אורך שנבדקו, נמצא שישנה עלייה בסיכון לתחלואה כרונית, עם דגש על הישננות, סוכרת סוג 2, מחלות לב, דיכאון ואף תמותה מוקדמת.
השפעת אופן היצור
פרופ' קרלוס מונטיירו מאוניברסיטת סאו פאולו מצביע על כך שהאופן שבו המזונות הללו מיוצרים – כולל שימוש בשמנים מוקשים, תוספים, אריזות פלסטיק ובישול בטמפרטורות גבוהות – עשוי לחשוף את הצרכנים לרעלנים ולכימיקלים המשבשים פעילות הורמונלית.
השלכות בריאותיות לנשים ולצעירים
מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA Oncology, עקב אחרי 30,000 נשים במשך 24 שנים, ומצא שהצריכה הגבוהה ביותר של מוצרי מזון מעובד בקרב נשים עד גיל 50 העלתה את הסיכון להיווצרות פוליפים טרום-סרטניים במעי הגס ב-45% בהשוואה לצריכה נמוכה יותר. החוקרים מזהירים כי תופעה זו עשויה להסביר את העלייה בהיארעות של סרטן המעי הגס בקרב צעירים ברחבי העולם.
קריאה לפעולה ולרגולציה
מומחים וארגוני בריאות ציבור קוראים לממשלות לפעול בדחיפות לגיבוש רגולציה עדכנית. זאת כוללת הצורך בסימון ברור של רמת עיבוד על גבי אריזות, הגבלת שיווק ואיסור מכירת מוצרים אולטרה-מעובדים במוסדות ציבוריים ובבתי ספר. תוכניות דומות, כמו זו שנכנסה לתוקף בברזיל, מגבילות את המזון המעובד ל-10% בלבד מהמנות המוגשות לתלמידים, וצפויות להתרחב למדינות נוספות.
אתגרי השוק המודרני
לצד זאת, המומחים מזהירים כי חברות המזון הגדולות מפעילות אסטרטגיות דומות לאלו של תעשיית הטבק, כולל שיווק אגרסיבי והשפעה על מדיניות. "הבחירות של הפרט מושפעות מכוחות שוק גדולים", מדגישים החוקרים, "ואת המגמה הזו יש לתקן באמצעות צעדים מערכתיים".
סיכומו של מאמר זה הוא קריאה לפעולה גלובלית, בדומה למאבק בעישון, במטרה לשפר את בריאות הדורות הנוכחיים והעתידיים.