דילוג לתוכן

מחקר חדש: כיצד תזונה לקויה בגיל ההתבגרות משנה את מוחנו ומביאה להרגלי אכילה לקויים בבגרות

השפעות התזונה בגיל ההתבגרות על התנהגות האכילה ותפקודי המוח

מחקרים חדשים חושפים קשרים בין תזונה ובריאות מנטלית

מחקר שפורסם בכתב העת "נוירופארמקולוגיה" מתאר את השפעות התזונה על המוח הצעיר, במיוחד במהלך תקופת ההתבגרות. החוקרים בחנו כיצד צריכת אוכל מזיק משפיעה על ההתפתחות של קליפת המוח הקדם-פרונטלית (PFC) וההיפוקמפוס (HPC), אזורים קריטיים במוח שמיועדים לתהליכי קוגניציה ובקרה התנהגותית.

שינוי התנהגות האכילה במהלך גיל ההתבגרות

מעבר מילדות לגיל ההתבגרות מציין שינוי מהותי בשיטות ויסות התנהגות האכילה. בעוד שילדים נוטים להסתמך על אותות גופניים, מתבגרים מתחילים להגיב לתשוקות, הרגלים, וללחץ חברתי. גורמים כמו מדיה חברתית והעדפות מזון אישיות משחקים תפקיד מכריע בהחלטותיהם על מה לאכול.

מזון מזיק והשפעתו על הבריאות

בני נוער חשופים יותר למזונות מעובדים, עתירי סוכר ושומן, אשר מסכנים את בריאותם. נתוני מחקר מראים כי כ-65% מצריכת האנרגיה של מתבגרים מורכבת מהאוכל המהיר, אשר עלול להוביל להשמנה ולבעיות בריאות מטבוליות.

התפתחות המוח בהתבסס על תזונה

ה-PFC וה-HPC מכילים את התהליכים הקוגניטיביים המובילים לקבלת החלטות וויסות מתח. תהליכים אלו לא מפותחים לחלוטין עד גיל עשרים וארבע, מה שמגדיל את הסיכון לקבלת החלטות לקויות. דיאטות לא בריאות עשויות לשבש את תפקוד הפקדים המוחיים הללו ולגרום להתנהגויות אכילה בלתי תקינות.

הראיות ממחקרי בעלי חיים

נמצא כי בעלי חיים צעירים שנחשפו לדיאטות עתירות שומן הראו ירידה בפרוולבומין-חיובי (PV+) וביכולת הקוגניטיבית. התוצאות מצביעות על כך שצריכת תזונה לא מאוזנת יכולה לגרום לשינויים ברמת ה-GABA במשרדים הקשורים למוח, דבר שקשור לקשיים בקוגניציה, והתנהגות אימפולסיבית.

מסקנות וצפי לעתיד

לאור הממצאים, מתבגרים צריכים להיות מודעים להשפעות הרעות של תזונה לקויה. התנהגות האכילה שהותקנה במהלך תקופת ההתבגרות עלולה להוביל לשינויים קבועים במעגלי המוח, שיכולים להשפיע על הבריאות לאורך כל החיים. המומחים מצביעים על כך שדרוש מחקר נוסף כדי להבין את הקשרים העמוקים בין תזונה, בריאות מנטלית ותפקוד קוגניטיבי אצל מתבגרים.

תגובה עתידית

דרכי התמודדות אפשריות כוללות העלאת המודעות לתזונה נכונה ופיתוח תוכניות חינוך תזונתי בבתי הספר. זאת בתקווה לשפר את התזונה של המתבגרים ולהפחית את השפעות השמנה ומחלות נוספות בעתיד

Scroll to Top