המלחמה בין האוצר ללמ"ס עוברת לרשתות החברתיות: "את יוצרת הטיה"
סקירה על טענות צולבות בנושא מחירי הדירות
בימים האחרונים עלו טענות חריגות בין גורמים במשרד האוצר לבין אנשי מקצוע, לגבי התנהלות בנוגע למידע המוצג לציבור אודות מחירי הדירות בישראל. בצלאל סמוטריץ' וירון פלוס התייחסו לטענות שנשמעו מלשכתו של דן בן חור, אשר האשים את בנק ישראל ואת משרד האוצר בהצגת מידע שאינו משקף את מציאות השוק.
טענות על מידע מטעה
בן חור טוען כי "שקלול הטבות המימון במדד מחירי הדיור הוביל להשפעה מזערית בלבד, ואם יבוצע כעת – לאחר הגבלת המבצעים – הוא דווקא יוביל לעלייה במדד מחירי הדירות". הוא מבקש להדגיש את חוסר ההתאמה בין התיאוריה הכלכלית לבין המציאות בשוק הנדל"ן.
יותר מכך, במהלך השבוע הוצגו נתונים בידי דניאל בן נאים, אשר מעלה שאלות על אמינות הנתונים שהוצגו על ידי רשות המסים. בן נאים ציינה כי התהליך היה מורכב ודורש תיקונים על מנת לענות על הליקויים שנחשפו.
תגובות הסביבה המקצועית
בתגובה לפוסט של בן נאים, בן חור טוען בעמוד הפייסבוק שלה כי "למה לבלבל את כולם עם אינספור מספרים על הטבות מימון? התמקדות באחוז של הטבות מימון מתוך מכנה גדול מסיט את הדעת מהמציאות". הוא מפנה אצבע מאשימה כלפי אלו המנסחים את הנתונים, ומדגיש את העובדה שהשוק אינו ניתן להטיה על ידי הצגת ערך מקסימום בלבד.
בן חור הוסיף: "כמה נוח לעצום עיניים ולהתעלם מהעובדות. יש מחירים עולים, ובפועל זה מה שקורה". הוא מבקש מהקהל להבין שהעובדות חייבות להתקבל כפי שהן, ולא דרך פריזמה של רצונות או תאוריות.
התמודדות עם סוגיות עכשוויות
במקביל, במשרד האוצר מתנהלת מלחמה בכמה זירות, כולל מול משרד הבינוי והשיכון סביב הנושא של דירה בהנחה. הסיכוי להתחדש בהסכמות לאחר החג מעלה שאלות רבות حول ההשלכות של המצב הנוכחי על השוק.
סיכום
המצב הנוכחי בשוק הנדל"ן והתגובות שסובבות אותו מצביעות על מתיחות והתקדמות במערכת יחסים בין הגורמים השונים בשלטון לדיווחים ציבוריים. יש להקפיד על עדכניות המידע המוצג ולוודא כי הוא מבוסס על נתונים מדויקים