דילוג לתוכן

ממשלה מקבלת שליטה במינוי נציב תלונות הציבור על שופטים: מהפכה משפטית מעוררת חשש לפוליטיזציה של המערכת

2025-02-25 11:22:00

החוק שייתן לממשלה שליטה בבחירת נציב התלונות על השופטים אושר לקריאה שנייה ושלישית

ממשלת ישראל מקדמת את הצעת החוק השנויה במחלוקת

ביום שלישי חצה החוק הממשלותי המעניק שליטה ישירה לממשלה בבחירת נציב תלונות הציבור על שופטים את רף האישור לקריאה שנייה ושלישית בוועדת החוקה של הכנסת. הצעת החוק התקבלה בניגוד לעמדות קודמות של הצמרת המשפטית, והיא מרחיבה את כח הפוליטיקאים בתחום השיפוט, דבר שמעורר חששות רבים מהגברת הפוליטיזציה של המערכת המשפטית.

הגברת הפוליטיזציה והחשש מהתנכלות לשופטים

כעומדת ההצעה, ועדת האיתור שתקבע את הנציב תהיה בידי פוליטיקאים, ולא תיבחר על ידי הוועדה לבחירת שופטים כפי שהיה נהוג עד כה. בבית המשפט העליון ובמשרד המשפטים הביעו חשש כי הנציב שימונה עשוי להתנכל לשופטים שלא ימצאו חן בעיני הקואליציה, דבר המציב את מערכת המשפט בפני סיכונים חמורים.

עו"ד חנית אברהם בכר, מהנהלת בתי המשפט, ציינה כי ההצעה מהווה פגיעה בעקרון אי-תלות שיפוטית ומערערת את העצמאות השיפוטית. "יש להסדיר את ההליכים כפי שהיו ועדיף להשאירם בעבודת שיפוט מקצועית ולא פוליטית", אמרה.

החלטות חדשות בהרכב הוועדה

לפי הנוסח המוצע, הוועדה לבחירת הנציב תכלול שבעה חברים, בהם שני שופטים בדימוס, דיין בדימוס, הסניגורית הארצית הציבורית, וח"כ שנבחר בהתאם להחלטת יו"ר הכנסת. כל חבר בוועדה יוכל להציע שני מועמדים לבחירה, שהתקבלה ברוב רגיל של 4 מתוך 7.

ח"כ גלעד קריב, יו"ר ועדת החוקה לשעבר, ציין כי מדובר בהשתלטות פוליטית חמורה על מערכת התלונות נגד שופטים, דבר שיכול להוביל לסימון שופטים על פי עמדותיהם השיפוטיות והשתמש בבחירת הנציב ככלי פוליטי.

תגובות להחלטה

עו"ד אביטל סומפולינסקי, המשנה ליועמ"שית, הביעה התנגדות נחרצת לחוק והדגישה את החשש לפוליטיזציה ולפגיעה בעצמאות מערכת המשפט. "חלק מהשינויים המוצעים אינם מציעים פתרון לפוליטיזציה, ולכן כל הסדר שייקבע חייב להיות בתחולה עתידית בלבד", אמרה.

הצבעתו אחת נותרה לאישור סופי של החוק, דבר שמעלה חששות נוספים על האופן שבו יפעל הנציב החדש והאם הוא ישמור על עקרונות השיפוטיות או יהפוך לכלי בידי הקואליציה.

לסיכום

המהלך הממשלתי לעבור לחוק חדש בבחירת נציב התלונות על שופטים מציף מחדש את סוגיית תלות המערכת השיפוטית בפוליטיקה ובכוחם של הממשלות לקבוע את היבטי השיפוט בישראל. עם ההתקדמות המהירה של הצעת החוק, לאור התנגדות רחבה מצד המערכת המשפטית, תמשיך הנושא להעסיק רבות את הציבור והמדענים.


תגים: פוליטיזציה, מערכת המשפט, נציב תלונות, כנסת ישראל, חוק חדש

Scroll to Top