ממתיקים מלאכותיים מסכנים את הבריאות: מחקר חדש חושף ירידה קוגניטיבית משמעותית בגילאי הביניים

סכנה בממתיקים המלאכותיים: מחקר ענק מצא פגיעה חמורה בגוף

מחקר ברזילאי חדש מזהיר מפגיעות קוגניטיביות

מחקר רחב היקף שנערך בברזיל מצא קשר בין השימוש בממתיקים מלאכותיים לבין ירידה קוגניטיבית מואצת בקרב בני 35 עד 59, וכולל פגיעות בזיכרון וביכולת השטף המילולי. מחקר זה, שעקב אחרי עובדי מדינה, מעלה חששות לגבי השפעות בריאותיות של צריכת מוצרים דיאטטיים פופולריים.

פרטי המחקר

החוקרים עקבו אחרי 12,772 גברים ונשים בגילאי 35 ומעלה, כאשר גילם הממוצע היה 52. כמעט מחצית מהמשתתפים היו נשים, ויותר מ-40% היו שחורים או בני תערובת. המשתתפים מילאו שאלונים מפורטים על הרגלי התזונה שלהם, והחוקרים חלוקו אותם לשלוש קבוצות לפי רמות הצריכה של הממתיקים המלאכותיים, שהשתנו בין 20 ל-190 מיליגרם ליום.

במשך שמונה שנות מעקב, הנבדקים עברו בדיקות קוגניטיביות כל ארבע שנים. תוצאות הבדיקות הראו כי צריכה גבוהה של ממתיקים היתה קשורה בירידה משמעותית בזיכרון וביכולת המילולית, בהשוואה לאלו שצרכו פחות ממתיקים.

ממצאים מדאיגים

מחקר זה הצביע על כך שבני גילאי הביניים נמצאים בסיכון קוגניטיבי גבוה יותר בעקבות שימוש בממתיקים כמו אספרטיים ואריתריטול. בעוד שבעוד קשישים (בני 60 ומעלה) לא נמצא קשר בין שימוש בממתיקים לבין ירידה קוגניטיבית, גיל הביניים התגלה כחלון פגיע במיוחד.

סוגים של ממתיקים והשפעותיהם

הרשימה של הממתיקים שנבדקו כוללת את אספרטיים, סכרין, אצסולפם K, אריתריטול, סורביטול וקסיליטול. רק טאגטוז, סוכר טבעי יותר, לא נקשר לירידה קוגניטיבית. בנוסף, הממצאים מייחסים למתיקים גם השפעות מסוכנות אחרות, כמו פגיעה בתפקוד כלי הדם והגברת הסיכון לטרשת עורקים.

מגבלות המחקר והצורך בהמשך מחקר

לצד הממצאים המטרידים, החוקרים מציינים מגבלות כמו מדידה חד פעמית של צריכת המזון, המסתמכת על דיווח עצמי. הם גם מזהירים כי קיימת העדפה לבחון מחדש את התמימות שהתייקרה בצריכת ממתיקים מלאכותיים, במיוחד בקרב אנשים בני גילאי הביניים.

סיכום ומסקנות

המחקר מצביע על צורך דחוף לחקור חלופות בריאות יותר לסוכר כמו ממתיקים טבעיים או רכיבים פשוטים כמו רסק תפוחים, דבש או סירופ מייפל, לאור הצריכה הנרחבת והמגמות הגוברות של תעשיית המזון המעובד

Scroll to Top