מהפכה בגרמניה: האופוזיציה הוגדרה רשמית כ"ימין קיצוני מסוכן"
הגדרה חדשה של מפלגת AfD
שירות הביון הפנימי של גרמניה (BfV) הגדיר את מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, אלטרנטיבה לגרמניה (AfD), ככוח "קיצוני ימני מאומת". ההגדרה מציינת שהרשויות יכולות להעלות את רמת המעקב בעקבות חשדות לפעולות קיצוניות. מדובר במהלך משמעותי, כאשר במקביל קיימות קריאות מהקואליציה לשלול את פעילות המפלגה במדינה.
המשרד הפדרלי להגנת החוקה ראה בעבר את ה-AfD, הידועה בעמדות אנטי-מהגרים שלה, כאיום "חשוד" על הסדר הדמוקרטי במדינה. מתוך סניפי המפלגה, שלושה מסניפים במזרח גרמניה ואגף הנוער שלה סווגו כקיצוניים מאומתים.
תגובות בעבר להחלטות הביון
בבחירות האחרונות בפברואר, ה-AfD זכתה במקום השני עם יותר מ-20% מהקולות. המפלגה הודיעה כי היא מתכוונת לערער על החלטת ה-BfV בבית המשפט. ב-BfV הסבירו כי עמדות המפלגה, המתבססות על "הבנה אתנית-מוצאית" של הזהות הגרמנית, אינן תואמות את הסדר הדמוקרטי שנקבע בחוקה הגרמנית. המפלגה ניסתה להוציא קבוצות אוכלוסייה מסוימות מהשתתפות שווה בחברה, כולל מהגרים ואזרחים עם שורשים מגוונים.
קריאות לאיסור הפעילות של המפלגה
מפלגת AfD, בראשות אליס ויידל וטינו צ'רופלה, ציפתה לקריאות גוברות להוציאה מחוץ לחוק. האיסור יכול להתבצע בבקש של שני בתי הפרלמנט או על ידי הממשלה. המאמצים להוציא את המפלגה מחוץ לחוק עשויים לבוא ממפלגות מרכזיות שמעדיפות לשמור על הדמוקרטיה.
ממשלה חדשה ויחסים עם ה-AfD
בשבוע הבא יושבע פרידריך מרץ, מנהיג האיחוד הנוצרי-דמוקרטי, כקנצלר גרמניה. ממשלתו של מרץ תכלול שיתוף פעולה עם הסוציאל-דמוקרטים, והיא הבהירה כי לא תהיה קיימת שום שיתוף פעולה עם ה-AfD. אמנם, בזמן שה-AfD משיגה הישגים בסקרים, מרץ נתון תחת לחצים בתוך מפלגתו לייחס ל-AfD טוענים דומים לאופוזיציה רגילה.
השלכות לקראת הבחירות הבאות
על פי אנליסטים אירופיים, ממשלתו החדשה של מרץ ניצבת בפני אתגרים בהשגת אמון הבוחרים קודם לבחירות הכלליות שצפויות להיערך בשנת 2029. ה-AfD רשמה הישגים מרשימים בשנה האחרונה על רקע תסכול הציבור ממדיניות ההגירה והכלכלה.
לאור התמיכה המורגשת שיש למפלגה, ונוכח הדו"ח בן 1,100 העמודים שהתקבל מה-BfV, נשאלת השאלה האם יצליחו גורמים שונים להשפיע על עתידה של המפלגה במערכת הפוליטית בגרמניה