לאן הולכת ישראל בזמן מלחמה?
רקע למציאות הכואבת
בזמן שהמדינה נתונה במלחמה, עולה השאלה מה תפקידה של ההנהגה במצבים הקשים הללו. ישראל מתמודדת עם אתגרים קשים, שמלוויים בכאב לאומי עצום. מאות אלפי אזרחים, אם לא יותר, חווים את הכאב שצבע את הרגעים האחרונים. אתמול, ההודעה המרה על מותם של שלושה לוחמים הביאה לתחושות קשות של חוסר ודאות ודאגה.
ההנהגה בעידן הקשה
מנהיגות בשעת מלחמה
יש הטוענים כי ראש הממשלה לא מצליח להציג את המנהיגות הנדרשת בזמן כזה. במקום לגייס את כוחותיו ולהודיע לציבור החרדי על חשיבות גיוסם, נראה כי הוא פועל כדי לספק את רצונם של המשתמטים. זהו מצב שדורש שינוי פרספקטיבה ותשומת לב רבה יותר לאתגרים שמציגים לוחמי צה"ל, אשר נושאים את הנטל.
התחזקות הקיטוב בחברה
בין iframes חברתיים להופעות תקשורתיות שמסיתות נגד מערכת הביטחון, עולה הקשר בין ההסתה החברתית לבין המצב הלאומי. יש המבקרים את ערוץ 14 על כך שהוא לא רק משדר דעות, אלא גם מוסיף ליצירת פילוג בחברה הישראלית.
הצורך במנהיגות אחרת
המצב המורכב קורא לשינוי תפיסתי בנושא חובת הגיוס והערבות ההדדית. במצב נגלה, יהיה נחוץ להקים מערכת של מנהיגות יציבה, שמבינה את המשמעות של כאב השעה ומביאה את הציבור לאחדות ולא למחלוקות. שעות שוברות לב מחייבות יצירת מסגרת מכילה ומלכדת, ולא להחמיר עם הקיטוב.
המגזר החרדי והצורך בשוויון בנטל
לאורך השנים האחרונות, הוזמנה הקהילה החרדית לשקול מחדש את גיוס צעירים לשרות צבאי. הסוגיה לא נוגעת רק לעתיד החברה החרדית, אלא היא מהווה מרכז כובד עבור הדתיים והימין בישראל, שמציעים חוקים המעניקים פיתרון לבעיות הקיימות. ישכלה משמעותית על האחריות המוטלת על המגזר החרדי, אשר עליו להבין את גודל השעה.
לסיכום
בסיטואציה הנוכחית, ישראל זקוקה לדיאלוג ופתרונות שלא יזיקו לחוסן הלאומי. על ההנהגה לנקוט גישה שמבינה את הכאב, ולא להרחיב את הקרעים בחברה. אחדות בזמן מלחמה היא לא אלטרנטיבה, אלא חובה.