תושבי עזה מתמרדים: ישראל ובחירת השלטון
רקע כללי
בשבועות האחרונים, תושבי עזה זעמו על שלטון חמאס, והחלו להפגין נגד ההנהגה המקומית. האירועים הללו, גם אם לא נותרו כתובות רחבות, עשויים להעיד על שינוי חברתי פוטנציאלי ברצועה.
רגע מכונן במאבק
אחת השאלות המהותיות היא האם ישראל יכולה הייתה לנצל את התסיסה הזו כדי לקדם שינוי ממשי בעזה. ההפגנות אמנם צומצמו, אך הן לא היו יותר מאשר סימפטום של תסכול עמוק שנגרם מהמציאות הקשה תחת שלטון חמאס, במיוחד לאחר האירועים שהתרחשו ב-7 באוקטובר.
היסטורית, ישראל זיהתה את ההזדמנויות להניע שינויים במדינות שצמודות אליה. ראש הממשלה בנימין נתניהו, למשל, הקריא נאומים לעידוד מרד במדינות כמו איראן ולבנון. אולם, בנוגע לעזה, ישנה תחושת קיפאון ודחייה בממשלת ישראל להכיר בתופעה – דבר שיכול היה להיות המהלך האפקטיבי ביותר כנגד חמאס.
ההזדמנות שהוחמצה
הממשלה הישראלית לא חיפשה לתמוך בתושבי עזה במאבקם. אף על פי שכבר נשמעה תהייה בקבינט לגבי אמיתות ההפגנות, צריכה הייתה ישראל להזדהות עם הרצון הדמוקרטי של התושבים ולעודד אותם.
האם יש בסיס לחשש כי ההפגנות הן תוצאה של מניפולציה חמאסית? יש לכך תשובה ברורה: חמאס אינו יפיק שום יתרון מהכוונה ליצור מצג שווא ששליטתו בסכנה.
האם יש סיכוי לדו-קיום?
מן הסתם, ההפגנות לא בהכרח מעידות על רצון לדו-קיום עם ישראל. הן משקפות בראש ובראשונה את התסכול מהמצב הקיים. במובן זה, ממשלת ישראל חייבת לקחת בחשבון את השפעת המעשים שלה על תושבי עזה וכיצד היא תוכל לתמוך בשינויים אותנטיים שמתרחשים שם.
ההשפעה של השלטון החמאסי
נראה כי התקופה האחרונה מיישרת קו עם תפיסה ישראלית ישנה – שאומרת ששלטון חמאס טוב יותר מנסיונות חלופיים. לפי גישה זו, כל עוד חמאס בשלטון, ההתמודדות להשגת הסדר של שתי מדינות לשני עמים כמעט לא רלוונטית.
אך להמשיך בתפיסה זו היא כבר לא רק טעות אסטרטגית, אלא חובת ההנהגה הישראלית להאמין בכוח החיים הפוליטיים ולהבין שהחיים מורכבים מכך.
סיכום
אף שההפגנות בעזה היו מצומצמות, הן מעלות שאלות כבדות משקל לגבי מדיניות ישראל בעידן הנוכחי. ישראל חייבת להבין שהמציאות מורכבת ושתמיכה בשינויים פוליטיים בתושביה היא חלק מהמעבר למערכת בריאה יותר ברצועה
אולי כדאי לחשוב גם על דרכים להביא לשינוי במציאות בעזה.
על ישראל לפעול במהירות כדי לאפשר שינוי ברצועת עזה.
החלטה קשה שצריך לעשות בהקדם.
יש לנו כאן הזדמנות לעזור לתושבי עזה להיפטר משלטון חמאס.
ההתפרעויות בעזה עלולות להביא רק לשפיכת דמים נוספת.
התושבים בעזה זקוקים לעזרת כוחות הביטחון של ישראל במאבקם נגד חמאס.
אולי יש חשיבות להתעצמות המערך הביטחוני בדרום הארץ כדי לסייע לתושבי עזה להתמודד עם חמאס.
אולי עם התמיכה הנכונה, אפשר להביא לשינוי בעזה.
אולי כדאי לחשוב גם על אופציות ישירות כדי להביא לסיום שלטון של חמאס בעזה.
אולי יש זמן לתת הזדמנות לשיתוף פעולה בין ישראל ומדינות אחרות במזרח התיכון.
אולי יש צורך לחשוב על שיתוף פעולה בין מדינות על מנת להביא לשינוי במציאות ברצועת עזה.
אולי יש על הזמן כדי לחשוב על אפשרויות לשנות את המציאות בעזה.
מודה מאד שאתה שאלת את זה.
עדיף לתמך בתושבי עזה ולא לחכות שחמאס ייפול משלטון.