דילוג לתוכן

מתיחות גוברת: ישראל מציבה את מצרים כמטרה הבאה במדיניות פירוק הצבאות במזרח התיכון

טורקיה תמתין? בעולם הערבי טוענים: ישראל נערכת לעימות עם מצרים

אסטרטגיה משותפת לישראל ולארה"ב

בנִיתוח שפורסם בעיתון אל-יום הירדני, נטען כי קיימת אסטרטגיה משותפת לישראל ולארצות הברית, שמטרתה למנוע את קיומם של צבאות חזקים במדינות הגובלות בישראל. חוקר המזרח התיכון אליף צבאג מצביע על כך שהצבא המצרי עשוי להיות היעד הבא למהלך דומה, לאחר סוריה ולבנון.

פירוק צבאות ולאיזון אזורי

לפי צבאג, האסטרטגיה הישראלית, ביישום האמריקאי, מתמקדת בשלילת היכולת מהמדינות הסובבות להחזיק בכוח צבאי משמעותי. הוא ציין כי המשלחת האמריקאית הפועלת בלבנון ובסוריה עוסקת בפירוק מבנים צבאיים קיימים, כחלק ממדיניות עקבית שנמשכת לאורך זמן. ע"פ הפרסום, המטרה היא להחליש את הריבונות במדינות האזור ולפרק אותן למרכיבים עדתיים ואתניים, דבר שיביא למצב שבו יפכו ליישויות חלשות ללא יכולת להפעיל כוח עצמאי.

האתגרים והתחזיות לעתיד

צבאג מתאר את התהליך כהארוך טווח, ושואף להרחיב אותו גם למצרים, המהווה את עמוד התווך מבחינת האיזון האזורי. הוא צופה כי הצבא המצרי יכול להיכנס למוקד הצעדים האמריקאיים-ישראליים, וטוען כי השאיפה הישראלית לדומיננטיות אזורית תלויה בהחלשת הצבאות שמקיפים אותה.

למרות הטענות והחזונות, צבאג מודה כי הצלחת האסטרטגיה תלויה בגורמים רבים, כולל נוכחותם של שחקנים אזוריים חזקים כמו מצרים, המחזיקה בצבא גדול ומאורגן. הוא הציב שאלה משמעותית לגבי יכולת המהלך לגרום לתגובה אזורית משמעותית.

מתיחות גוברת במזרח התיכון

הניתוח פורסם על רקע מתיחות גוברת באזור, במיוחד בלבנון ובסוריה, כאשר נשמעות קריאות לפירוק נשק חיזבאללה ולשינויים מבניים בצבא הלבנוני. יתכן כי המאמצים האמריקאיים-ישראליים ייתרחבו גם למדינות נוספות, מה שעשוי להוביל להסלמה גיאו-פוליטית במזרח התיכון.

עם זאת, השאלה המובילה היא: עד כמה ניתן יהיה להצליח במטרה זו מבלי לעורר תגובה נגד אזורית משמעותית?

Scroll to Top