2025-03-06 19:57:00
הליגה הערבית מול הנשיא טראמפ: איך ייראה "היום שאחרי" בשכונה שלנו?
מבוא לסדרה "סדר אזורי חדש"
הסדרה "סדר אזורי חדש" בשידור דמוקרטTV חושפת את המהלכים הדיפלומטיים הנרקמים מאחורי הקלעים, המתמקדים בהזדמנויות לנורמליזציה עם מדינות המפרץ, במיוחד סעודיה והאמירויות. הסדרה מדוברת על השפעות מלחמת עזה על תהליכי ההסדרה האזורית ועל האפשרות ליצור שינוי דרמטי במדיניות הישראלית.
הזדמנויות להידברות עם מדינות המפרץ
במהלך השיחות עם גורמים בכירים במפרץ מזה כמעט שני עשורים, הצטברה תמונה ברורה לגבי האפשרויות לשיתוף פעולה ושיפור הביטחון האזורי. בנושא זה, קובי הוברמן, מייסד "ישראל יוזמת", ציין: "הקשרים שנוצרו עם אנשים מצרכים פרגמטיים בעולם הערבי משרים אופטימיות. ישנם אנשים שמבינים שישראל היא המפתח לצמיחה".
האתגרים בצד השני
אך לצד ההזדמנויות, עולים איומים מכיוונים קיצוניים, לא רק מציר האיראני והאחים המוסלמים, אלא גם מתוך הממשלה הישראלית. מדובר במצב שבו הכוחות הקיצוניים יכולים למשוך את ישראל לעימותים מתמשכים ובידוד.
קולות מומחים על פוטנציאל שיתוף פעולה
בין המרואיינים לסדרה נמצאים אנשי צללים ומומחים כדוגמת ליאן פולק-דוד ואלוף (מיל') נמרוד שפר. פולק-דוד מדברת על קואליציית המתונים במדינות ערב: "לא כל הערבים הם נוח'בות, יש מתונים שרוצים להכיר בישראל. עלינו לבסס את הקואליציה הזו ולמשוך אותה למרכז הבמה".
פתרונות לעתיד
שפר מציע גישה חדשה, לפיה מדינות המפרץ, ובפרט סעודיה, יוכלו להוות חלק מהשיקום בעזה: "אנחנו לא יכולים לשלוט בפלסטינים. זו הזדמנות לבדוק שיתוף פעולה עם מדינות ערב המתונות, בהן יהיו השקעות והכשרת תשתיות".
המבט לעתיד
השיחות והמהלכים הדיפלומטיים המתרקמים כיום יאפשרו לישראל לפעול לשינוי עמדות באזור. בעידן שבו הכוחות המתונים נראים מחויבים להדברות, ישראל צריכה לקחת חלק פעיל בשיחות ולהוביל שינוי קונסטרוקטיבי.
אתגרים נוספים
תהליך זה נושא עמו אתגרים רבים, אך הוא יכול להוות בסיס לשינוי בסדרי העולם באזור. על ממשלת ישראל ומקבלי ההחלטות להעריך את הכיוונים המתפתחים ולפעול בהתאם כדי להבטיח יציבות וביטחון לכל הצדדים המעורבים.
סיכום
המציאות המדינית הנוכחית עשויה להצביע על הזדמנויות שלא היו זמינות בעבר. על ישראל לנקוט צעדים אמיצים לטובת הסדרים אזוריים כדי ליצור עתיד בטוח יותר לכל הצדדים המעורבים.