קדאפי ויתר על נשק גרעיני – ואיראן האיצה פיתוח: זה "הסכם לוב" שנתניהו מוכן לקבל
רקע על הסכם לוב
בדצמבר 2003, בהודעה שהפתיעה את העולם כולו, הכריזו ראש ממשלת בריטניה דאז, טוני בלייר, והנשיא האמריקני דאז, ג'ורג' בוש, כי לוב תתפרק מכל הנשק להשמדה המונית שיש ברשותה. בלייר כינה את ההודעה "היסטורית ואמיצה", שמטרתה להשיב את לוב אל חיק הקהילה הבינלאומית, ובוש הצהיר כי "מנהיגים שינטשו את פיתוח הנשק להשמדה המונית ימצאו דרך סלולה לקשר עם ארה"ב ובנות בריתה".
ההסכם ופרטיו
מועמר קדאפי, שליט לוב באותם ימים, טען כי מדובר "בהחלטה חכמה וצעד אמיץ". הוא טען כי לוב שואפת להוביל עולם נקי מנשק להשמדה המונית. לוב, שכבר אז נחשבה לאחת המדינות המבודדות ביותר בזירה הבינלאומית, נכנסה להסכם בתמורה להבטחות של ארה"ב ובריטניה לשיקום היחסים והסרת סנקציות. כמצב ישיר, לוב הייתה מחויבת לחשוף את תכניותיה, לאפשר פיקוח בינלאומי ולהשמיד את כל רכיבי הנשק להשמדה המונית.
התפתחות האירועים
למרות שקדאפי קיווה לתמורות ממשיות מהמערב, כעבור שנים התחזקה תחושת הבידוד של משטרו. מלחמת האזרחים בלוב ב-2011 וההתנקשות של המערב בתמיכתו במורדים העלתה שאלות לגבי תבונתו של קדאפי לוותר על כוחו הגרעיני.
האם ניתן להשוות את לוב לאיראן?
כאשר מגייסים את האירועים בלוב לדיון על ההסכם הגרעיני מול איראן, קשה להתעלם מהדמיון במסלול. כפי שלוב עמדו אז מול איום צבאי, איראן לא שוכחת את התגובות הצבאיות שהיו ללוב, וסבורה כי וויתור על תוכניות הגרעין עשוי להעמידה בסיכון.
בעוד שלוב הייתה מדינה מבודדת, איראן היא מעצמה אזורית עם אפשרויות השפעה חזקות. מאבקי שלטון, אידיאולוגיה דתית וצרכים אסטרטגיים יכולים להפוך את ויתור איראן על תוכניות הגרעין לעניין מורכב הרבה יותר.
הסיכוי להסכם דומה עם איראן
ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש לאחרונה כי ישראל יכולה לקבל הסכם שדומה לזה שנחתם עם לוב, אך יש להבטיח שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. כדי שדבר כזה יקרה, יש צורך בהקלות כלכליות מיידיות וגיבוי בינלאומי שמבטיח שאיראן לא תסיים את מסלולה כפי שעשתה לוב. לכך הסיכויים נראים נמוכים, בהתחשב במורכבות האיראנית ואי רצונה להרגיש נתונה לחסדי המערב.
מסקנה
בפברואר 2023, עולם תוהה אם לקח לוב הוא לקח חשוב גם עבור איראן. ההשוואה בין השנים עשויה להצביע על מסלול דיפלומטי עתידי, אך היא מדגישה גם את האתגרים הרבים שניצבים בפני כל צד בדרך להסכם
6 מחשבות על “נתניהו: "הסכם גרעיני עם איראן ידרוש תנאים כמו בלוב" – האם ירושלים מוכנה לסיכון?”
ינראה שהאיום הגרעיני עם איראן יכול להיות סיבה לסיכון גדול לישראל.
נראה שירושלים לא מוכנה להיכנע לעוד הסכם גרעיני
הסכם גרעיני יהיה איום רציני שיש לטפל בו בתוקף
צריך להתייחס לאיום הגרעיני ברצינות ובתוקף
הסכם גרעיני עם איראן יהיה קשה מאוד להשיג
לעולם לא נבין איך נתניהו יוכל לסכם עם איראן
סגור לתגובות