נתניהו מסרב להקים ועדת חקירה: "המלך בורח מאחריות בעקבות כישלונות המודיעין

2025-03-06 22:14:00

צה"ל וסיכום תחקירים: הכישלונות במודיעין ובביצועים

תחקירים שנערכו על ידי צה"ל והשב"כ

צה"ל סיים את תחקיריו והציג ממצאים המעידים על כישלונות רבים בתחום המודיעין בהתמודדות עם חמאס, במיוחד במהלך הפלישה המפתיעה לישראל ב-7 באוקטובר. גם שירות הביטחון הכללי (שב"כ) הגיש דו"ח המספק ניתוח דומה של הכשלים במניעת כוונות הארגון החמאסי. בשני המקרים, בולטים המאמצים של צה"ל ושב"כ להראות קריאות לעשייה ולא לטיוח הכשלים.

תגובות לצורך בשיפור

אף שבדומה למקרים קודמים, ייתכן שיתגלו בעיות נוספות בהמשך הדרך, בשני הארגונים קיימת התמודדות עם המצב כדי להבין את הכישלונות ולשפר את הביצועים בעתיד. מינוי ועדת החקירה על ידי הרמטכ"ל החדש, רא"ל אייל זמיר, מעיד על רצון פנימי לבחון את הנסיבות שגרמו להתרחשויות האחרונות.

ראש הממשלה וסירובו לחקירה

עם זאת, מי שמסרב לבדוק את מעשיו הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. מאז 2009, משמש נתניהו כראש ממשלה כמעט ללא הפסקה, וכעת הוא מתנגד להקים ועדת חקירה ממלכתית דוגמת זו שהוקמה לאחר מלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון השנייה.

התנגדות לוועדת חקירה

התירוצים שמציג נתניהו לסירובו לחקירה נשמעים לפעמים כאילו נלקחו מסיטואציות קומיות. הציבור הישראלי, לפי סקרים, לא מקבל את הטיעונים שלו ומרגיש כי הוא מנסה להימנע מאחריות. בקרב הציבור הולך ומתברר כי רבים רואים את האחריות מתחילה בראש הממשלה ומשם יורדת לדרגים הנמוכים.

ניהול מערכת הביטחון

נתניהו, בשיטות ניהולו, מבקש להנחיל חשוב מהותי במוסדות הביטחוניים: רק מי שיהיה נאמן לו יוכל להמשיך בתפקידו, דבר שמוביל למשברים במערכת.

עימותים עם המוסדות הביטחוניים

ברקע המצב, נמשכות התקפותיו של נתניהו על המערכות הביטחוניות, כאשר הוא מתייחס לראשי השב"כ והמוסד כחלק מ"חונטה" המכשירה את השיטות המנוגדות לאינטרס המדינה. בכך הוא פועל לסילוק כל מי שמעז לאתגר את סמכותו.

המצב בעזה והפסקת האש

בזמן שהממשלה הישראלית לא מעוניינת לקדם את השלב הבא בעסקה אך מוכנה להאריך את הפסקת האש, חמאס מציע תנאים נוקשים יותר בהבאת הפסקת אש ממושכת. ישנן ידיעות על לחץ אמריקאי על חמאס להגיע להסכמה להארכת הפסקת האש.

פערים בתנאים

נראה כי אין הסכמה בין הצדדים והחשש הוא שהמצב הנוכחי יימשך, מבלי שהחמאס יוותר על דרישותיו או שישראל תסכים להעלות את רף הפיצויים המוצעים.

מסקנות ותחזיות לעתיד

בעוד שמערכת הביטחון הישראלית מתמודדת עם תוצאות התחקירים, המצב הקיים בעזה מציב אתגרים משמעותיים. סביר להניח שככל שייעשו ניסיונות להפעיל שינויים, הנתונים החיוביים יתגלו גם בצורת תחקירים נוספים.

התמקדות בעתיד

על רקע ההתפתחויות, נשאלת השאלה כיצד מדינת ישראל תנהל את המצב כדי להחזיר את הניהול הביטחוני למסלול הנכון ולהשיב את האמון הציבורי במערכת.

תגים: צה"ל, שב"כ, נתניהו, חמאס, מודיעין, חקירה, מערכת הביטחון, הפסקת אש

Scroll to Top