נתניהו דורש "מודל גרעיני לובי" באיראן – שלא צפוי להתקבל
קריאה להסכם גרעין עם איראן
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, קרא ביום שני לארה"ב להגיע עם איראן להסכם גרעין שיביא להתפרקותה המלאה מתוכנית הגרעין שלה, תוך השוואה להסכם שנעשה עם לוב ב-2003. נתניהו טוען כי הסיכוי שאיראן תסכים לכך קרוב לאפס, במיוחד בעקבות התבטאותו של הנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן, שאמר: "לא נסכים לוותר או להתפשר על הישגינו". באיראן מתעקשים על שיחות עקיפות בלבד, בעוד שבארה"ב יש התעקשות על שיחות ישירות.
ההיסטוריה של מודל הלובי
בשנת 2003, מועמר קדאפי, שליט לוב לשעבר, הסכים לפרק לחלוטין את תוכנית הנשק הגרעיני שלו, במהלך שזכה להערכה רבה במאבק הגלובלי נגד הפצת נשק גרעיני. מהלך זה הביא להסרת סנקציות שהוטלו על לוב והפך את המדינה לנגישה יותר למערב. בעקבות זאת, עולה החשש בישראל כי החלטות שגויות במשא ומתן הנוכחי עם איראן עלולות למנוע הסכם שיבטיח פירוק סופי של תוכנית הגרעין שלה.
עמדות ארה"ב ואיראן
בכירי הממשל האמריקני מציינים כי המטרה היא להביא לפירוק מלא של תוכנית הגרעין של איראן. עם זאת, שליח מיוחד לקיים שיחות עקיפות עם איראן, סטיב וויטקוף, מביע גישה אחרת, כשהוא מציין כי לאיראן "צריכה להיות תוכנית לוודאות גרעינית". דבריו עוררו חששות באיראן מפני שהסכמה להפסיק את ההתקדמות יכולה להיתפס כרצון להתכופף בפני המערב.
בעיות אמון בשיחות
נשיא איראן פזשכיאן ציין כי מנהיג איראן, עלי ח'אמנאי, אישר לקיים שיחות עקיפות בלבד, משום שאיראן לא סומכת על הצד השני במשא ומתן. בבית הלבן, לעומת זאת, מתעקשים על שיחות ישירות. זאת, לאחר חוויות קודמות לא נוחות, כגון ההחלטה האמריקנית לפרוש מהסכם הגרעין בשנת 2018, דבר שהקנה לממשל האיראני ספקות לגבי אמינות השיחות.
צרכים ביטחוניים באיראן
לאחרונה מתגבר הקול הקיצוני באיראן הקורא לפיתוח פצצה גרעינית. גורמים נצים טוענים כי ההגנה על המדינה מחייבת פיתוח כזה, במיוחד לאחר חולשת תפיסת הביטחון במדינה. רבים באיראן מעריכים כי המודל המוצלח הוא "המודל הצפון-קوري", ולא ההסכם הלובי, המוכיח שהיה אפשרי להחזיק בתוכנית גרעין עם לחץ מינימלי מהממשלות המערביות.
כל אלה מצביעים על עתיד לא ברור במגעים הגרעיניים, עם עמדות קוטביות משני הצדדים, והאפשרות להסכם נראה רחוק מתמיד
14 מחשבות על “נתניהו קורא למודל לובי להסכם גרעין עם איראן: סיכויי ההסכמה נראים אפסיים”
מאמינה שחשוב להמשיך ללחוץ על איראן בשיתוף עם חברי הקואליציה.
לא רואים כאן יותר מדי אופציות חיוביות.
אני לא מאמין שתפתר דיפלומטי עם איראן יכול להתרחש
אולי צריך להתייחס לסיכויים האפטיים בצורה יותר ריאליסטית
זמן לפעול ולא לדבר בלבד.
הסכם גרעין עם איראן הוא רמדום לסיכויי שלום
אין לו בחירה, עליו לפנות למודל לובי
ננחמה לפתרון דיפלומטי שייטמן לכולם.
אני מקווה שתזכו לפתרון דיפלומטי המביא לשלום
מקווה לפתרון דיפלומטי ולא לאינטרסים הגורמים.
לא נתקשה למצוא דרך פתרון בעת הנכונה
אין לנו ברירה, עלינו להישאר ערנים
יש לפתח אסטרטגיית יצור קשרים חיצונית
שומרים על הבטחון של ישראל בכל מחיר
סגור לתגובות