רגיעה עם ישראל על הפרק, אבל האם סוריה באמת השתנתה?
הסכמות חדשות בין ישראל לסוריה
בשבועות האחרונים הוגברו השיחות על אפשרות להתקרבות בין ישראל לסוריה. בכירים אמריקנים טוענים כי ישנה שאיפה לצרף את סוריה ל'הסכמי אברהם', כאשר שר החוץ הישראלי, גדעון סער, התייחס לכך במסיבת עיתונאים בקרבה לשרת החוץ של אוסטריה. עם זאת, מקור רשמי בסוריה צינן את ההתלהבות, והדגיש כי הדיונים על הסכם עם "הכיבוש הישראלי" עדיין מוקדמים. לדברי המקורות, ישראל חייבת להראות מחויבות להסכם הפרדת הכוחות משנת 1974 לפני שניתן יהיה לדון במו"מ על הסכמים חדשים.
דעת הציבור הסורי לגבי נורמליזציה
מחקר חדש שבחן את דעת 139 אזרחים סורים מצא כי הרוב המוחלט (108) התנגד לרעיון הנורמליזציה, בין אם מתוך סולידריות עם הפלסטינים או על סמך תפיסה כי ישראל היא אויב. יחד עם זאת, 13 מתוך הנשאלים כן תמכו בנורמליזציה, עם טענות כי צעדים כאלה עשויים לשרת את האינטרסים של סוריה בטווח הארוך.
מצב מערכת החינוך בסוריה
המערכת החינוך במדינה משקפת את הלך הרוח הציבורי הנוכחי. דו"ח של מכון IMPACT-se, המתמחה בחינוך לתחום הסובלנות, מצביע על מגמת אסלאמיזציה והכנסת תוכן עוין לישראל בספרי הלימוד. שר החינוך הסורי העביר הנחיות חדשות, שהעבירו תכנים המקדמים אסלאם, אך קיימת חשיבות רבה לשינוי בעמדות החינוך כלפי ישראל לצורך נורמליזציה אמינה.
התקשורת הסורית ומשקפי התקשורת
במהלך ריאיון בטלוויזיה הרשמית הסורית, פרשן סורי ציין כי ישראל פועלת מתוך מצוקה כלשהי כדי לנצל את המצב הסורי. הוא הסביר כי סוריה תעדיף משא ומתן על הסכם רגיעה ולא נורמליזציה בתנאים הנוכחיים. ניכר כי ישנה ירידה משמעותית בנפח הסיקור על ישראל בתקשורת הסורית בימיו של הנשיא החדש, אחמד א-שרע, בהשוואה לשלטונו של בשאר אל-אסד.
המסקנות
בהתאם לדו"ח, נראה כי ההתנגדות הציבורית לנורמליזציה עם ישראל גבוהה, אם כי חלק קטן מהאזרחים פתוח להצעות של שלום בעתיד. שינוי במערכת החינוך כמו גם שינוי בתקשורת עשויים להיות הצעד הבא לקראת שינוי בתודעה הסורית, שיביא לתהליך של נורמליזציה במערכת היחסים עם ישראל.
צעד קדימה לעתיד אזרחי ויציב
המוסדות במדינה מתמודדים עם אתגרים קשים, ושינוי ברקע educativo הוא חיוני. מסקנות מכון IMPACT-se מהוות הזדמנות לבחון את השינויים הנדרשים שיביאו לשינוי של ממש במערכת החינוך וביחסים עם ישראל, עד לכדי נורמליזציה.
בהקשר של נורמליזציה, מדובר בפתרון חשוב עבור הסבל הכלכלי והחברתי שציבור הסורים חוותה בעשורים האחרונים