סוריה תצטרף להסכמי אברהם? בדמשק מודים: "מתנהל מו"מ עם ישראל"
מו"מ עקיף בין סוריה לישראל
בעוד שוושינגטון מאותתת על ניסיון להרחיב את הסכמי אברהם, גורמים בדמשק מאשרים כי מתקיים משא ומתן בין סוריה לישראל בתיווך אזורי ובין-לאומי. עם זאת, השלטון הסורי בראשות אל-ג'ולאני מציב שורה של תנאים לצורך נורמליזציה, כאשר בראשם עומדת הדרישה להפסיק את התקיפות הישראליות בשטח סוריה.
דרישות סוריה ותנאים נוספים
על פי מקורות בדמשק, סוריה דורשת להפסיק את התקיפות והפלישות הישראליות לשטח שלה, כמו גם לחזור להסכם הפרדת הכוחות משנת 1974. ישראל, מנגד, רוצה להקים אזור חיץ. ישנו סיכוי להסכם ביטחון חדש, אשר עשוי לסלול את הדרך להסכם שלום כולל בעתיד, אך המקורות הדגישו כי אין צפויה להגיע להסכם קבע בטווח הקרוב.
אכזבות פנימיות ואתגרים
לפי המקורות, בסוריה יש תחושה שהמנהיגות המקומית תלויה במידה רבה בממשלות ערביות כדי לשמור על הריבונות הסורית. הסורים מקווים כי ארצות הברית והמערב עתידים להפעיל לחץ על ישראל בנוגע להפסקת התקיפות, כחלק מהרצון לתמוך ביציבות האזור. עם זאת, הם מציינים כי בשלב זה סוריה אינה מוכנה להסכם שלום בר קיימא.
תפנית במצב הפוליטי בסוריה
גורם סורי שמעורה בפרטים אמר כי המו"מ מתקדם לא רק בתחומי הביטחון, אלא גם בדרגים הצבאיים והמדיניים. טראמפ רואה במו"מ הזדמנות לפיתוח כלכלי והשגת רווחים עבור ארצות הברית. לדבריו, ישראל מעוניינת לפתח נורמליזציה עם מנהיגים בעלי משקל, כשהמצב הנוכחי עשוי להוות הזדמנות.
השיחות ממשיכות
שליח טראמפ לסוריה, תום בראק, אמר בריאיון כי השלטון החדש בסוריה מקיים שיחות עם ישראל על הסוגיות הקיימות – החל במחלוקות בגבול ועד ליכולת קיומם של הסורים כמדינה מאוחדת. הוא הדגיש כי לממשלת סוריה הנוכחית אין עניין בעימות עם ישראל, ויש לתת לה הזדמנות.
ביום רביעי, נשיא סוריה, אחמד אל-ג'ולאני, נפגש עם נכבדים ממחוז קוניטרה והגולן הסורי, כשהוא מדגיש את החשיבות של השיחות להפסיק את התקיפות הישראליות.
המציאות המדינית המתפתחת במהירות מצביעה על אפשרויות חדשות במערכת היחסים בין סוריה לישראל, אך העתיד המיידי עדיין תלוי בשורה של אתגרים ובתנאים שצדדים ידרשו זה מזה