דילוג לתוכן

סין מערערת על לחץ טראמפ: "אל תתפשרו על כבודכם למען הסכם זמני

סין מזהירה את שותפות הסחר שלה: "אל תיכנעו ללחץ של טראמפ"

אזהרה מממשלת סין

סין שיגרה היום (שני) אזהרה חריפה לעשרות מדינות ברחבי העולם, בעקבות דיווחים על כך שממשל טראמפ מנסה להפעיל לחצים עליהן לצמצם את קשרי הסחר שלהן עם בייג'ינג, בתמורה להקלות במכסים האמריקניים. מדובר בצעד נוסף בעימות הסחר המחריף בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, אשר ממשיך להשפיע על השווקים ולשבש את שרשראות האספקה הגלובליות.

בדוברות משרד הסחר הסיני נמסר כי "פיוס לא מביא שלום, ופשרה לא מביאה כבוד". בעדויות שונות, נטען כי הסכמה לוויתורים לטובת ארצות הברית, תוך פגיעה בסין, לא רק שלא תועיל, אלא גם עלולה להזיק למדינה שתסכים לכך. "לבקש הנחות בתמורה לפגיעה באחרים – זה כמו לבקש מנמר את עורו. בסופו של דבר, לא תצא מזה שום תועלת", צוין בהצהרה.

הלחצים האמריקניים והתגובות הסיניות

התגובה הסינית הושמעה לאחר דיווחים על כך שממשל טראמפ מנסה לשכנע מדינות להפחית את קשריהן הכלכליים עם סין, כולל הגבלות על מעבר סחורות סיניות בשטחן, איסור על הקמת חברות סיניות ועל קליטת מוצרים סיניים זולים. כל זאת נעשה בתמורה להקלות במכסים על יצוא הסחורות שלהן לארצות הברית.

כחלק מהמהלך, טראמפ העלה את המכסים על יבוא מסין לשיעור חסר תקדים של 145%, תוך הקפאה של המכסים על מדינות אחרות למשך 90 ימים. בתגובה, סין העלתה את המכסים על מוצרים אמריקניים ל-125% והגבילה כניסת תכנים הוליוודיים ועוד סחורות אמריקניות לשטחה.

חששות מדינות החזית

במצב זה, מדינות רבות עומדות בפני דילמה קשה – לבחור צד בין שני הכוחות העולמיים הגדולים הללו, ארצות הברית וסין, במטרה להימנע ממלחמת סחר כוללת שתפגע בכל הצדדים המעורבים.

סין: שותפה אמינה – לא אויבת

נשיא סין, שי ג'ינפינג, עוסק כעת במסע מדיני בדרום-מזרח אסיה, במטרה לחזק קשרים עם מדינות כמו וייטנאם, מלזיה וקמבודיה, וחתם על שורת הסכמים לשיתוף פעולה. המטרה היא להציג את סין כשותפה יציבה שמציגה תמונה חיובית על הסחר החופשי, בניגוד להתנהלות האמריקנית הבלתי צפויה.

במקביל, שיחות התקיימו עם נציגים מיפן, דרום קוריאה והאיחוד האירופי במטרה לבסס בריתות כלכליות חדשות. עם זאת, מדינות רבות מהססות להתחייב לסין, בעקבות חששות מייבוא עודף של מוצרים זולים והשלכות אפשריות מצד טראמפ.

סיכונים נוספים

פרשנים זועקים על הפער שבין הקמפיין הדיפלומטי של שי לבין המציאות הביטחונית השוררת בשטח. סין ממשיכה לערוך תרגילים צבאיים בסמוך לאוסטרליה וניו זילנד, ונוגסת בעימותים טריטוריאליים עם יפן. אליזבת אקונומי, עמיתה בכירה במכון הובר באוניברסיטת סטנפורד, ציינה כי "המסר הכלכלי של סין אולי מרוכך, אבל ההליכתה על הסף הצבאי נמשכת. אם שי רוצה לראות תוצאות מהמדיניות של טראמפ, הוא יצטרך לשדר אמינות גם מפרספקטיבה ביטחונית

Scroll to Top