דילוג לתוכן

סין על סף שימוש בנשק יום הדין: מה השלכות מכירת אג"ח אמריקניות על כלכלה הגלובלית?

נשק יום הדין של סין נגד טראמפ – ומה יקרה אם היא תשתמש בו

רקע כלכלי

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ממשיך להחמיר את הרטוריקה שלו מול סין ולקבוע מכסים חדשים. בעיניהם של פרשנים, למשטר הסיני יש "נשק יום הדין" שיכול להשפיע על הכלכלה האמריקאית: אחזקות משמעותיות באגרות חוב אמריקניות. טראמפ עצמו התייחס להתרסקות בשוק האג"ח כאחת הסיבות להקפאת המכסים על שותפות הסחר של ארצות הברית, מה שמעיד על חשיבות החוב הסיני.

מה זה אג"ח ואיך זה עובד?

אגרות חוב הן שטרי חוב שממשלות מוכרות לצורך גיוס כספים להוצאות ציבוריות. בתמורה, מדינה מחויבת לשלם ריבית למחזיקים באגרות החוב לאורך זמן שהוא בדרך כלל מספר שנים, עד שהאגרות "מבשילות" והסכום הסופי משולם.

כמה אג"ח אמריקני סין מחזיקה?

סין היא השנייה בגודלה בין מחזיקי האג"ח האמריקנית אחרי יפן, עם החזקה של כ-784.3 מיליארד דולר נכון לפברואר 2025. ברד סטסר, מומחה במועצה ליחסי חוץ, מציע כי המספר האמיתי עשוי להיות גבוהה בהרבה, קרוב ל-1.1 טריליון דולר.

השפעת המכסים על שוק האג"ח

לאחר שממשלת טראמפ הטילה מכסים משמעותיים ב-2 באפריל, חלה טלטלה משמעותית בשוק האג"ח. תשואות האג"ח ל-10 שנים עלו ל-4.592%, הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר. תופעה זו היא בעייתית לממשלה, כיוון שכאשר התשואות עולות, מחירי האג"ח יורדים.

האם סין השפיעה על החלטות טראמפ?

לאחר פירסום ההקפאה של המכסים, טראמפ ציין את השפעת שוק האג"ח על החלטותיו, כאשר מנהיגים כלכליים נוספים התייחסו לבעיות אקטואליות באיזון הכלכלה האמריקנית. ישנה אמירה חשאית המצביעה על כך שסין עשויה להיות מעורבת במכירת אג"ח לצורך חיזוק המצב הכלכלי שלה.

מה התוצאות של מכירת אג"ח מסיבית על ידי סין?

אם סין תבחר למכור חלק גדול מהאגרות שהיא מחזיקה, זה עשוי להשפיע על הכלכלה האמריקאית במישורים שונים. ריבית ההלוואות צפויה לעלות, מה שעלול להשפיע לרעה על עסקים קטנים ואזרחים פרטיים כאחד.

השפעה על שוק הנדל"ן

העלייה בריבית תשפיע גם על שוק המשכנתאות ועל מחירי הנדל"ן. בשוק המימון, המשקיעים עלולים להתחיל לחשוש מהמעמד של האג"ח האמריקני כמקלט בטוח, דבר שיכול להוביל לירידת ערך הדולר ככלי הסחר העולמי.

סיכונים לכלכלה העולמית

מכירה מאסיבית של אג"ח על ידי סין עלולה לגרום לזעזוע במערכת הפיננסית הגלובלית. מדינות נוספות יכולות להתחיל למכור אג"ח, מה שעלול להחמיר את המשבר הכלכלי. כלכלנים מזהירים כי מכירת אג"ח על ידי סין תוביל לנזק הדדי.

הסכנה היא לא רק לארה"ב אלא גם לסין עצמה, שתחווה נזקים כלכליים ישירים ממכירה שכזו.

מסקנה

האופי המורכב והמעורר דאגה של הקשרים הכלכליים בין סין לארה"ב מצריך משנה זהירות. כל מהלך של סין במכירת אג"ח יכול להוביל לתגובות עסקיות רחבות ומעמקים שיכולים לשנות את פני הכלכלה העולמית

Scroll to Top