סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?
רקע על המינוי המיועד באגף התקציבים
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שוקל למנות את תא"ל (במיל') מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים. אם יבוצע המינוי, זו תהיה הפעם הראשונה שבה ימונה אדם מבחוץ לתפקיד הרגיש הזה, שמעורב במאבקים תקציביים מורכבים ופוליטיים.
פרופיל המועמד
מהרן פרוזנפר, כלכלן עם ניסיון רב, הכיר את אגף התקציבים בעיקר בתפקידו כיועץ כלכלי לרמטכ"ל, שם נדרש להתמודד עם בעיות תקציביות מורכבות. מינויו עשוי להתפרש כהתמודדות עם הגישות המסורתיות של אגף התקציבים ולגזור שינויים משמעותיים במדיניות.
מודל העבודה החדש
עם מינו פרוזנפר, סמוטריץ' מעביר מסר ברור: הוא מבקש להטיל "משטר צבאי" על אגף התקציבים. בשנים האחרונות נרקמו הדיווחים על חיכוכים עם הממונה היוצא, יוגב גרדוס, כשהשר האשים את האגף בכך שהוא פועל בצורה עצמאית מידי ומרוחק ממדיניות השר.
תגובות אפשריות באגף התקציבים
על פי הערכות, אנשי אגף התקציבים רואים את עצמם כ"שומרי סף" ומניחים שיהיו מאתגרים עם בוס חדש. בכיר לשעבר באגף מעריך כי עשויים להצליח "לספוג" את המינוי, אך עדיין תעמוד בפניהם בעיה – ניהול מאבקים פנימיים אשר ידרשו מהם אנרגיות ומשאבים שיכולים לפגוע בעבודתם מול הגורמים החיצוניים.
מערכת החינוך
בעיות חוזים אישיים למורים
במהלך השנים האחרונות, משרד החינוך לא הצליח ליישם את ההסכם הקיבוצי שנחתם עם הסתדרות המורים, אשר נועד להכניס חוזים אישיים למורים. התכנית של משרד החינוך, שנועדה להעניק תמריצים למורים במקצועות מחסור, מתעכבת שוב ושוב בלחץ ההסתדרות.
תגובות להחמצת המועדים
משרד החינוך טוען כי עיכובים הכספיים ואי המתן לאישורים נדרשים מביאים לעיכוב ההפעלה של תוכניות הכשרה המיועדות לתמרץ מורים. חסרונם של חוזים אישיים והתגמולים המתוכננים עלול להחמיר את המצב במערכת החינוך ולהשפיע על הישגי התלמידים בעתיד.
סיכום
לאור המצב המורכב בשני התחומים הנדונים, ברור כי קיים רצון לחדש ולהתמודד עם בעיות המערכת. המינוי של מהרן פרוזנפר לאגף התקציבים, במקביל לבעיות החוזים במערכת החינוך, הן משימות מאתגרות שדורשות התאמה למודל ניהול חדש וסבך פוליטי ומשא ומתן זוטר.השאלה הגדולה היא האם המהלכים החדשים יתורגמו לדבר שלם לטובת הציבור והמערכת