הסכם הסחר עם האיחוד יבוטל?
האיום על יחסי ישראל ואירופה
לקראת דיון דרמטי בשבוע הבא, האיחוד האירופי מגביר את הלחץ המדיני על ישראל ויבחן את ביטול יחסיו עם המדינה. מהלך כזה, אם יושג, עשוי להיות תקדימי אך סביר להניח שהסיכוי לכך נמוך. המסמך שדלף מהאיחוד האירופי, אשר דווח עליו ב"פוליטיקו", חושף תרחישים שונים שעליהם שוקלים באיחוד כתגובה להפרות הנטענות של ישראל את הדין הבין-לאומי במלחמה בעזה.
ההקשר של הדיון
המסמך נוגע לפעולות ישראל מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, ומתמקד בשימוש בנשק במקומות צפופים ובגבלות על כניסת סחורות ושירותים חיוניים לעזה. ישנן "אינדיקציות" לכך שישראל מפרה את התחייבויותיה לזכויות אדם תחת סעיף 2 של הסכם האסוציאציה עם האיחוד האירופי, המהווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין הצדדים.
התרחישים השונים
1. השעיה מלאה של הסכם האסוציאציה
התרחיש החמור ביותר הוא ביטול מלא של ההסכם, דבר שדורש הסכמה פה-אחד מכל 27 מדינות האיחוד. בשל תמיכתה של חלק מהמדינות, כמו הונגריה וגרמניה, צעדים אלו נחשבים לפחות סבירים.
2. השעיה חלקית של ההסכם
האפשרות השנייה היא הפסקת המגעים המדיניים, גם צעד זה ידרוש הסכמה כללית, מה שהופך אותו לפחות סביר.
3. ביטול הקלות סחר
ביטול ההקלות המוענקות לסחורות ישראליות בשוק האירופי הוא מהלך שיכול להתבצע ברוב מיוחס, דבר המגדיל את הסיכוי למימושו.
4. איסור על יבוא מוצרים מההתנחלויות
האיחוד שוקל להטיל איסור על יבוא מוצרים שמקורם בהתנחלויות, אך ידרוש גם הוא הסכמה כללית.
5. שלילת השתתפות ישראל בתוכניות מחקר וחילופי סטודנטים
באיחוד בודקים גם את האפשרות להוציא את ישראל מתוכניות כמו Erasmus ו-Horizon, מהלך שצפוי לעורר התנגדות רבה.
רקע פוליטי
הדיון הקרוב מגיע בעקבות החלטת מנהיגי האיחוד ביוני לעודד את הנציבה לעניינים חוץ לגבש אמירות מסוימות מול ישראל. בשבועות האחרונים, ישראל נתונה ללחץ מדיני רחב לאחר שמדינות רבות באירופה קראו לבחון מחדש את הסכם האסוציאציה.
תמיכה ולקחים
למרות הלחצים, ישראל משמרת בסיס תמיכה חשוב בקרב מדינות מסוימות באיחוד, מה שמקשה על השגת הסכמה פה-אחד נגד מדינת ישראל. על פי הערכות, כשליש מהמדינות באיחוד מתנגדות להצעות חריפות להגביל את היחסים עם ישראל, מצב המדגיש את המורכבות של המצב הנוכחי