הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר: התנהלות שהובילה להחרפת הסערה הציבורית
מחלוקות בצמרת הצבאית
החלטת הרמטכ"ל אייל זמיר ומפקד חיל האוויר תומר בר להשתיק את הסערה הציבורית נעשתה בדרך גסה וגרמה לתוצאה הפוכה, כאשר השיח הפוליטי והלקיטוב נכנסו עמוק לתוך הצבא. המהלך עורר התנגדות רבה בתוך המערכת, והתחושה היא שהדרג המדיני ניצב כרגע בשעת מבחן.
פעילות צה"ל בעזה
בעקבות פעילות המוגברת של צה"ל במהלך החג, שר הביטחון ישראל כ״ץ העביר מסר ברור: ככל שחמאס ימשיך בסרבנותו, יש להעצים את הפעילות הצבאית. בעזה פעלו כוחות צה"ל במספר אזורים, עם תמרונים של חטיבה 401 והנדסה קרבית, בלווי ירי ארטילרי, ירי מהים ומטוסי קרב. המטרה היא בידוד חטיבות החמאס ברפיח וחאן יונס והשגת שליטה בשטח.
התקפות ממוקדות
צה"ל, בעזרת השב"כ, זיהה והשמיד מפקדות חמאס ומנהרות אסטרטגיות. במהלך החג, חיל האוויר תקף 90 מטרות בעזה והשמיד פעילים בדרגות פיקוד שונות. עם זאת, השאלה המרכזית היא האם המהלך יביא לשחרור החטופים. נכון לעכשיו, הלחץ הצבאי לא הוביל להתקדמות במו"מ לשחרור החטופים.
בעיות במשא ומתן
שינוי הצוות הישראלי המנהל את השיחות, עם הגעתו של השר רון דרמר, גרם למחלוקות נוספות. דיווחים מצביעים על חוסר שביעות רצון מהתנהלותו של דרמר, כאשר גורמים במערכת הביטחון לא הופתעו מהביקורת בארצות הברית.
התמודדות עם הדעות המנוגדות
בתוך כך, הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר פעלו בהיסטריה כדי לרצות את הדרג המדיני, מה שהוביל להדחת אנשי צוות אוויר ששיחרו קריאות לשחרור החטופים. המהלך הזה, עלול להוביל למדרון חלקלק במערכת הצבאית ולצמיחה של מתחים פנימיים.
מסקנות
הדרג המדיני בישראל ניצב עכשיו בפני אתגרים משמעותיים. כל יום שעובר מבלי להגיע להסכם על שחרור החטופים מציב את ישראל במבחן, כאשר נראית התיאוריה שהלחץ הצבאי יביא לשחרור החטופים כאינה עומדת במבחן הניסיון. יתכן כי ישראל תזדקק למועד ב׳ במאבק על שחרור החטופים
הבטחון הוא חשוב מאוד לכולם במדינת ישראל.
הבטחון הוא יסודי לשלום ישראל.
בטחון צריך להיות העדיף כאן.
המשותף חשוב מעל הכל.
אנחנו צריכים להתפשר למען בטחון ישראל.