דילוג לתוכן

סרטן קיבה: השפעת התזונה והמיקרוביומה על הסיכון – מחקר חדש מבקש להנחות את דרכי המניעה והטיפול בחולים צעירים

עלייה בסרטן הקיבה בקרב צעירים: תובנות חדשות ממחקר בהונג קונג

מגמת עלייה בסרטן הקיבה

סרטן הקיבה (GC), הידוע גם בשמותיו השונים, מדרג כסרטן החמישי הנפוץ בעולם ונחשב לגורם השלישי המוביל למקרי מוות הקשורים לסרטן, עם יותר מ-784,000 מקרי מוות בעולם בשנה. בעוד שבעבר נחשב למחלה נפוצה יותר בקרב מבוגרים, בשנים האחרונות חל שינוי מדאיג, כאשר הסרטן מזהה גידול בשיעור המקרים בקרב צעירים במדינות מפותחות.

הגורמים לסיכון

לפי סקירה שנערכה לאחרונה על ידי חוקרים מהאוניברסיטה הסינית בהונג קונג, זוהו מספר גורמים תזונתיים וחיידקים בדרכי העיכול המשפיעים על הסיכון ל-GC. האשמים העיקריים כוללים את חיידק הליקובקטר פילורי, אשר מדבק כ-50% מהאוכלוסייה העולמית, אולם לא כולם מפתחים את המחלה.

תזונה והשפעתה על הבריאות

תזונה משפיעה ישירות על המיקרוביוטה של הבטן, וכך על הסיכון ל-GC. המזונות הנחשבים מזיקים, כגון מזונות עשירים בנתרן ובשרים מעובדים, מדגישים את ההשפעה של תזונה על התפתחות הסרטן. מחקרים מצאו כי מזונות מסוימים ותוספי תזונה עלולים לפגוע ברירית הקיבה וליצור תנאים המאפשרים לחיידקים מזיקים לשגשג.

מיקרואורגניזמים וטכנולוגיה

ההבנה הנוכחית לגורמי הסיכון לסרטן קיבה כוללת גם את תפקיד המיקרואורגניזמים. בעזרת טכנולוגיות חדשות לפרופיל מיקרוביאלי, אפשר לחקור את השפעת חיידקים שונים על התפתחות המחלה. למשל, חיידקים כמו Streptococcus anginosus ו-Fusobacterium nucleatum הוכחו כבעלי השפעה מזיקה על הבריאות.

אסטרטגיות מניעה

החוקרים ממליצים על גישות התערבות כמו שינויים תזונתיים וטיפולים מותאמים אישית על בסיס המיקרוביומה של הפרט. תזונה עשירה בירקות ופירות ודלה בבשרים מעובדים עשויה להפחית באופן משמעותי את הסיכון ל-GC.

יתרונות תזונה בריאה

מזונות כמו ברוקולי ואגוזי מלך מציעים יתרונות בריאותיים לרמות שונות. מחקרים מצביעים על כך שתרכובות בנבטי ברוקולי יכולות להפחית את הקולוניזציה של חיידק הליקובקטר פילורי, בעוד אגוזי מלך יכולים להפחית דלקת ולתמוך במנגנוני ההגנה בגוף.

סיכום

סקירה זו מהווה מפת דרכים למחקר עתידי בתחום סרטן הקיבה ומצביעה על הצורך בגישות רב-פניות להתמודדות עם הסיכון לסרטן באמצעות דיאטה ומיקרוביומה מותאמת אישית. ככל שהנטל הגלובלי של הגידול בסרטן הקיבה עולה, אבחנות אלה יכולות להוביל לפיתוח אסטרטגיות טובות יותר לטיפול ומניעת מחלה זו, מה שישפר את בריאות הציבור ברחבי העולם

Scroll to Top