מחקר חדש: סריקות CT נפוצות עלולות להיות גורם סיכון משמעותי לסרטן
דיווח מרגש ממאמר ב-JAMA Internal Medicine
מחקר חדש שפורסם היום (שני) בכתב העת היוקרתי JAMA Internal Medicine מעורר דאגה בקרב הקהילה הרפואית ויוצר שאלות לגבי אחד הכלים האבחוניים הנפוצים ביותר ברפואה המודרנית. צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו טוען כי סריקות CT (טומוגרפיה ממוחשבת) עשויות להוביל למספר גבוה באופן משמעותי של מקרי סרטן מכפי שהוערך במחקרים קודמים.
ממצאי המחקר
על פי הממצאים, מתוך כ-61.5 מיליון אמריקנים שעברו סריקות CT בשנת 2023, למעלה מ-100,000 איש צפויים לפתח סרטן במהלך חייהם בעקבות החשיפה לקרינה המייננת במהלך הבדיקות. הערכה זו גבוהה פי שלושה עד ארבעה מממצאי מחקרים קודמים בתחום. החוקרים כתבו כי "סריקות CT הן לעיתים מצילות חיים, אך הנזקים הפוטנציאליים שלהן לרוב נזנחים".
כיום, מאובחן כשני מיליון מקרי סרטן חדשים מדי שנה בארצות הברית. אם רמת השימוש בסריקות CT ומינון הקרינה שייעשה בבדיקות אלו יישארו קבועים, קיבלו החוקרים כי סריקות CT עלולות להוות כ-5% מכלל מקרי הסרטן החדשים בכל שנה, רמה דומה לזו של השמנת יתר (7.6%) וצריכת אלכוהול (5.4%).
ביקורת על מחקר זה
פרופ' מארק סופניץ', מומחה בתחום, אשר לא היה שותף למחקר, העביר ביקורת על חישובי החוקרים: "אני מאמין שההערכות של מקרי סרטן הקשורים ל-CT במחקר זה כנראה מוערכות יתר על המידה", אמר ואישר את הנחותיהם, המסתמכות על הנתונים שנאספו.
סופניץ' ציין כי חלק גדול מהסורקים בוצעו על מטופלים אשר נמצאים בתהליך אבחון או טיפול במחלות משמעותיות. הוא טוען כי כך נגרמת הערכת יתר של הסיכון התיאורטי לסרטן בעתיד.
סוגיות רפואיות ותגובות מומחים
על אף הממצאים המדאיגים, המומחים מדגישים כי אין להימנע מבדיקות CT כאשר הן נחוצות רפואית. סופניץ' מציין כי "הסיכונים התיאורטיים מכל סריקת CT הם זעירים בהשוואה לשיעורי התחלואה בסרטן הנוכחיים, והיתרונות של CT הם גדולים".
בקרב המומחים קיימת קריאה לרפורמות באופן ביצוע בדיקות CT, כולל הזמנת סריקות לעתים רחוקות יותר במקרים מסוימים והפחתת מינון הקרינה בבדיקות. סופניץ' הוסיף כי כבר חלה התקדמות עם ירידה של 20% במנת הקרינה הרפואית הממוצעת בעשור האחרון.
השפעות על מערכת הבריאות בישראל
למרות שהמחקר מתבסס על נתונים אמריקאיים, השאלות שהוא מעלה רלוונטיות גם למערכת הבריאות הישראלית, שבה סריקות CT הן כלי נפוץ באבחון. מומחים מדגישים כי חשוב להעריך את יחס הסיכון-תועלת במקרים בהם נדרשת סריקת CT.
קריאה זו לסיכום מקפלת את החשיבות של סריקות CT בעולם הרפואה, כאשר יש לקחת בחשבון את הסיכונים האפשריים מבלי להזניח את יתרונות השימוש במכשור המתקדם הזה
אני מקווה שהמחקר יסייע לשיפור טיפול בסרטן ולהצטייד ביותר כלים רפואיים.
מדע ורפואה צריכים לעבוד יחד כדי לטפל במקרי סרטן בצורה הטובה ביותר.
מחקר מעניין, חשוב לקחת בחשבון את התוצאות בעת קבלת החלטות רפואיות.
החששות מובנים, עדיף להתעדכן במידע ולקחת מעשה.
החששות הם רציניים, נדרש תשומת לב וטיפול מהירים