עובדים זרים בורחים – ומועסקים בשחור בסיוע של עובדים לא חוקיים
בריחת עובדים זרים לא חוקיים לישראל
תאגידי כוח האדם בישראל מדווחים על בריחה מסיבית של עובדים זרים שהגיעו לישראל בשנתיים האחרונות, בעיקר מהודו ומסרי לנקה. עובדים ותיקים שלא מחזיקים באשרה חוקית פועלים להקל על בריחתם והעסקתם בשוק השחור, מה שמעמיק את הבעיה בענף הבנייה.
רצף בעיות בענף הבנייה
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, נוצר מחסור משמעותי בידיים עובדות בענף הבנייה. כ-80 אלף פלסטינים לא הורשו להיכנס לישראל, מה שהשאיר חור גדול ביכולתם של הקבלנים להמשיך את הבנייה. הגברת יבוא העובדים הזרים, בעיקר מהודו ומדינות נוספות, הייתה אמורה להקל את המצב, אך התופעה של בריחת עובדים יצרה בעיות חדשות.
תופעת הבריחה
תופעת הבריחה של עובדים זרים, שנעלמים לאחר שהות קצרה בישראל ועוברים לעבוד בשוק השחור, מתמקדת בעיקר בעבודות קלות יותר. אור קרניאל, מנכ"ל תאגיד "גלובל הייר", מסביר כי בריחת עובדים הפכה לתופעה מערכתית. מאז הקמת התאגיד, ברחו לו 31 עובדים, כאשר הסרילנקים מצליחים להיעלם בצורה טובה יותר מההודים.
הסיבות לבריחה
קרניאל מצביעה על העובדה שהעובדים אלו לא תמיד בעלי הכשרה מתאימה, והרבה מהם נפלטים מעבודות השיפוצים. חלקם מעדיפים לצאת לשוק העבודה השחור, שם ניתן לקבל שכר גבוה יותר בעבודות קלות כמו ניקיון או שירותים אחרים.
היקף העובדים הזרים והמאמצים להעסקתם
נכון להיום, נמצאים בישראל כ-55 אלף עובדים זרים בענף הבנייה, ולפי הערכות חסרים כ-20 אלף עובדים נוספים. המדינה מנסה להגביר את יבוא העובדים, אולם מתקשה לעמוד בעומס ולא מצליחה לנהל את המצב הקיים. רשות האוכלוסין וההגירה לא הוגברה בכוח אדם, מה שמקשה על היכולת להתמודד עם האתגרים.
השפעת הבריחה על הקבלנים ורוכשי הדירות
בריחת עובדים משפיעה לא רק על הקבלנים אלא גם על רוכשי הדירות. בריחה כזו יכולה לעכב את העבודה על פרויקטים, לגרום להפסדים ולהקשות על הקבלנים להכשיר עובדים חדשים. נוסף לכך, ככל שעובדים בורחים, התאגידים נאלצים להמשיך לשלם אגרות עבור עובדים שלא נמצאים ברשותם.
מסקנות
לפי מידע שצברו אנשי מקצוע בתעשייה, הבריחה המוגברת של עובדים זרים לא חוקיים וסיועם של עובדים ותיקים מהווה אתגר משמעותי לקבלנים ולרשות האוכלוסין וההגירה. ללא פעולה מסודרת להתמודדות עם תופעה זו, עתיד משק הבנייה בישראל עלול להיפגע