דילוג לתוכן

עיראק מתמודדת עם משבר אקלימי: סופות האבק והצורך המיידי בניהול משאבי מים – ישראל חייבת להתכונן!

שנת סופות האבק: עיראק עומדת בפני מציאות חדשה. וגם על ישראל להערך! חלק א’

רקע על שינויי האקלים בעיראק

נתונים סטטיסטיים שפורסמו על ידי האו"ם מצביעים על כך שעיראק חוותה את העונה השנייה היבשה ביותר מזה 40 שנה בשנת 2021, בעקבות כמות שיא נמוכה של משקעים. במהלך 40 השנים האחרונות, זרימות המים בנהרות הפרת והחידקל, המספקים כ-98% מהמים העיליים של עיראק, פחתו בכ-40%.

השפעות שינויי האקלים

רמדאן חמזה, מומחה לאסטרטגיית מים ומדיניות מים וחבר סגל באוניברסיטת דוהוק, מזהה כי התגברות שינויי האקלים, לרבות הסופות האבק, נובעת מניהול לא תקין של משאבי המים, השימוש שצורך מים רבים בשיטות חקלאיות מסורתיות, והיעדר כיסוי ירוק. חמזה מזהיר כי הכישלונות הללו החמירו את ההשפעות של שינויי האקלים במזרח התיכון, הידוע כאזור פגיע במיוחד.

תכניות פוטנציאליות להתמודדות

בדיון עם רשת הטלוויזיה האמריקאית “אלחורה”, חמזה מציע צעדים לשיפור המצב, הכוללים ניהול משאבי המים ופתיחת שדות במדבר המערבי. הוא מציין כי יש צורך בפתרונות נוספים שיכולים לכלול שימוש במים מרוססים לשטיפת שטחים חקלאיים.

אזהרה על העתיד

חמזה מזהיר כי עונת הקיץ הקרובה צפויה להיות קשה, עם טמפרטורות גבוהות, סופות אבק ומחסור במים. בדו"ח של הארגון הבינלאומי להגירה (IOM) מ-November 2023, צוין כי יותר מ-130,000 בני אדם עברו עקירות עקב השפעות שינויי האקלים.

סיכום

שינוי האקלים בעיראק לא רק מהווה בעיה סביבתית אלא גם עלול להפוך למשבר הומניטרי. הארגון הבינלאומי להגירה ציין כי יש צורך בפעולה מהירה על מנת למנוע עקירות נוספות ולהתמודד עם האתגרים שהמצב מציב לפניהם.

תגיות

שינוי אקלים, עיראק, משאבי מים, סופות אבק, משבר הומניטרי, חקלאות, הגירה, חריצות מים, אקלים

כתיבת תגובה

Scroll to Top