דילוג לתוכן

עלווי סוריה בסכנת חיות: טבח אכזרי וחששות מטיהור אתני בעקבות קריסת משטר אסד

2025-03-13 22:00:00

זכותו של כל עלווי לחיות בשלום

תמצוגת המצב באידליב

פתק שהוצמד למנת איפטאר, ארוחת שבירת צום הרמדאן שחולקה באידליב, מכיל את המשפט: "זכותו של כל עלווי לחיות בשלום… בקבר". זאת, ברקע אירועים דמים חריגים שמתרחשים בסוריה, במיוחד התקפות אכזריות על בני העדה העלווית במערב המדינה.

התגובות על הטבח בבן העדה העלווית

המשבר הסורי התעצם לאחר התקפות חמושים עלווים המזוהים עם משטרו של בשאר אל-אסד על כוחות של ממשלת סוריה החדשה בראשות אחמד א-שרע. אלה התרחשו בערים כמו בניאס, לטקיה וג'בלה. חרדות ותסכול של העלווים הלכו ותפשו אותם מאז הפלת משטר אסד, והם חשו איבוד מעמד וערעור הבטיחות האישית.

לאחר התקפות אלו, עשרות אלפי ג'יהאדיסטים נהרו לצפון סוריה ורצחו יותר מ-1,300 אזרחים תוך כדי תיעוד הזוועות ברשתות החברתיות. המוני עלווים ברחו מבתיהם, תוך שזכו לתוצאות קשות מהצד הממשלתי.

טיהור אתני והקשרים עם הקהילה הבינלאומית

ע', אינטלקטואל עלווי-סורי, טוען כי "בחבל העלווים מתחולל טיהור אתני. מדובר בקטל אכזרי שמאחוריו קונספציות מגובשות לתכנון השמדת קבוצה אתנית". כמו כן, דווח כי שייח' סלים נארלי, מבכירי העדה העלווית בטורקיה, פנה לשגרירות ישראל בבקשה לסיוע.

המשטר הסוני החדש מתמודד עם שאלות קשות בנוגע לטיבו ומחנה התומכים בו. חמושים העלווים, שנרדפו בעקבות התמוטטות משטר אסד, גילו עוינות רבה כלפי השלטון החדש, שמתייחס אל העדה כאל תומכי אסד ואיראן.

האתגרים לעתיד סוריה

בעקבות האירועים, עולה החשש כי סוריה תישאר במהרה תחת שלטון עריץ. עיתונאי סורי בשם עמאר דיוב מסביר כי המדינה נמצאת בשלב מעבר, היכן שאין חברה מגובשת ושצבא חברתי מורכב ממיליציות שונות. "הארועים השבוע מצביעים על הצורך בטיפול שורש ברעות החולות לפני שהמדינה תגלוש שוב למלחמות פנימיות".

סיכום המצב

הוויכוח הנוכחי בסוריה חושף מציאות מורכבת של חשבונות דמים, איבה היסטורית ובעיות דמוקרטיות, שמעידים על קושי בהקמת מדינה יציבה לאורך זמן. המאבק והמצב המורכב בין תתי העדות בסוריה מצביעים על חשיבות ההתמודדות עם העבר האטום בהקשרים בין קבוצות שונות ולבנות בסיס לעתיד טוב יותר.

תגים

סוריה, עלווים, טיהור אתני, אחמד א-שרע, משטר אסד, ג'יהאדיסטים, הקהילה הבינלאומית, מצב אנושי

Scroll to Top