מחקר חדש חושף נוכחות ממתיקים מלאכותיים במקורות מים ברחבי העולם
הצגה כללית של המחקר
צוות חוקרים בינלאומי, בראשות האוניברסיטה הטכנולוגית של סידני, ערך מחקר מקיף על נוכחות ממתיקים מלאכותיים במתקני ביוב ובמקורות מים עיליים ב-24 מדינות שונות. הממצאים פורסמו בכתב העת Journal of Hazardous Materials, ומציגים תמונה מטרידה לגבי השפעת הממתיקים על הסביבה.
הממתיקים שנחקרו
המחקר התמקד בשישה ממתיקים:
- סוכרלוז (sucralose)
- אצסולפאם (acesulfame)
- סכרין (saccharin)
- ציקלמט (cyclamate)
- נאוטיים (neotame)
- סטיביה (stevia)
ארבעת הראשונים זכו למרכז תשומת הלב בשל השימוש הנרחב בהם ברחבי העולם. מחברי המחקר מצביעים על כך שחומרים אלו אינם מתפרקים בקלות בגוף, ולכן הם נכנסים למערכת הביוב כמעט בלתי משתנים.
ממצאי המחקר
הסקירה העלתה כי סכרין וציקלמט מוסרים ברובם במהלך תהליך הטיהור, בעוד שסוכרלוז ואצסולפאם שורדים את התהליך. בנוסף, הריכוזים הגבוהים ביותר של ממתיקים נמצאו בארצות הברית, ספרד, הודו וגרמניה, בעיקר בקיץ, בעוד ממתנים בסין דיווחו על רמות גבוהות יותר בחורף.
ד"ר צ'ילין וונג, אחד חוקרי המחקר, ציין כי "ממתיקים כמו סוכרלוז הם עמידים בצורה יוצאת דופן" והמשווה את הצטברות הממתיקים להתנהגות של חומרים ממשפחת PFAS, אשר ידועים כחומרים כימיים עמידים במיוחד.
השפעות בריאותיות
החוקרים הזהירו מפני רעילות אפשרית לאורגניזמים מימיים ולבני אדם. ממתיקים מלאכותיים משמשים במשקאות, מזון מעובד, תרופות, שטיפות פה ומשחות שיניים. החוקרת שואן לי הדגישה כי צרכנים רבים כלל אינם מודעים לכך שמוצרים כמו שייקי חלבון מכילים תוספים אלה.
קריאות לפעולה
ארגון הבריאות העולמי (WHO) כבר התריע בעבר כי שימוש ארוך טווח בממתיקים מלאכותיים עשוי להגביר את הסיכון לסוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם ואף תמותה בקרב מבוגרים. החוקרים קוראים להמשך ניטור שפכים, הידוק הרגולציה ושיפור טכנולוגיות הטיהור כדי לצמצם את הסיכון הסביבתי והבריאותי.
באמצעות התאמה של כלים לניהול ומעקב, ניתן יהיה להעריך בצורה טובה יותר את רמות הצריכה של ממתיקים מלאכותיים באוכלוסייה ולהתמודד עם האתגרים הבריאותיים והסביבתיים הנלווים לכך