פגישות חשאיות בין ישראל לסוריה באזרבייג׳אן: האם זה צעד ראשון לנורמליזציה? לחץ טראמפ על ירושלים מאחורי הקלעים

המטרות שסומנו והלחץ של טראמפ: מה עומד מאחורי הפגישות החשאיות בין ישראל וסוריה?

בצל הדיווחים על פגישות שנערכו בין גורמים מישראל לסוריה בבאקו, בירת אזרבייג'אן, שוחח גורם סורי עם N12 על המטרה העומדת מאחורי הפגישות המדוברות. לפי הגורם, מדובר במגעים שאינם חדשים, אך הם מהווים צעד משמעותי לקראת נורמליזציה בין המדינות.

רקע לפגישות

דיווחים מאמש על פגישות שנערכו במהלך ביקורו של הנשיא הסורי אל-ג'ולאני באזרבייג'אן, מסמנים יריית פתיחה לשיחות נוספות בין ישראל לסוריה. גורם סורי שמעורה בפרטי המגעים ציין כי הפגישות הללו התקיימו תחת חסות אמריקאית, ובמערכת של טראמפ ישנה מעורבות אישית.

סדרת הפגישות

על פי הגורם הנוסף, הפגישות היו חלק מסדרה רחבה יותר, הכוללת מגעים שנעשו גם בטורקיה ובמקומות אחרים. המטרה המרכזית היא לקדם את יחסי הנורמליזציה בין שני הצדדים, אך היא תדרוש מספר שלבים:

  1. נסיגה צה"לית: השלב הראשון כולל נסיגה של צה"ל מדרום סוריה והשארת סוגיית רמת הגולן במצב של השהיה.
  2. הפסקת ההסלמה: השלב השני יעסוק בהפסקת פעולות צבאיות בין הצדדים והקמת כוחות חוצצים בגבול.
  3. מגעים מדיניים: בשלב השלישי תתקיימנה מגעים מעמיקים יותר, מתוך כוונה להגיע להסכמות מדיניות דומות לאלו של הסכמי אברהם, אם כי לא הסכם מלא.

הלחץ של טראמפ

לטענת הגורם הסורי, הנשיא טראמפ מפעיל לחץ על ממשלת ישראל להמשיך במגעים עם סוריה. על פי דבריו, ישראל חששה בתחילה מהשתתפותם של גורמים סוריים, אך הוכרז כי סוריה היא ידידה של ארצות הברית, ויש לחפש פתרון דיפלומטי לסכסוך.

סוגיית רמת הגולן

נכון לעכשיו, סוגיית ריבונות רמת הגולן לא נמצאת על הפרק. הגורם הסורי ציין כי ההחלטה על הריבונות תידחה לעתיד, מה שיאפשר להתמקד בהתפתחויות מדיניות נוספות.

אופקים חדשים לדיפלומטיה

במקביל לפגישות, העיתון הסורי אל-וטן דיווח כי הביקור של הנשיא אל-ג'ולאני באזרבייג'אן מתמקד במסרים מדיניים שונים. הקשרים החדשים עם אזרבייג'אן, שידועה בקשריה עם ישראל, מצביעים על שינוי גישה ועל רצון לגוון את השותפויות הבין-לאומיות של דמשק.

הצורך ברגיעה

חשוב להדגיש שסוריה לא מתכוונת לנורמליזציה מידית עם ישראל אלא שואפת להפסיק את התקיפות הישראליות בדרום סוריה ולשוב להסכמות שנחתמו בשנת 1974. כמו כן, המגעים הנוכחיים מצביעים על רצון לקיים רגיעה, ולא על כוונות להסכם שלום מיידי.

באופן כללי, המצב מצביע על תהליך מורכב ומתמשך, הנע בין הצורך בהקפאת הסכסוך לבין רצון לחדש קשרים דיפלומטיים וטובים יותר בין ישראל לסוריה

Scroll to Top