פיץ' משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי
דירוג האשראי של ישראל
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה על כך שהשארת דירוג האשראי של ישראל נותרה ברמה של A, עם תחזית שלילית. ההחלטה המדוברת מגיעה לאחר שנרשמה הורדת דירוג בהודעת פיץ' הקודמת משנת 2024.
תחזית כלכלית
ההודעה מדגישה את האיזון בין כלכלה מגוונת וחזקה, לבין יחס חוב-תוצר ציבורי גבוה ואתגרים ביטחוניים. פיץ' מציינת כי התחזית השלילית משקפת את העלייה בחוב הציבורי, בעיות בשלטון המקומי והפוליטיקה הפנימית, כמו גם את אי-הוודאות הנוגעת לעימותים בעזה.
נתוני הגירעון
על פי תחזיות פיץ', הגירעון של הממשלה על בסיס מזומן צפוי לרדת לשיעור של 5.7% מהתוצר בשנת 2025, לעומת 6.8% בשנת 2024. עם זאת, התחזיות מצביעות על כך שגירעון זה גבוה מהיעד שנקבע בתקציב 2025, בשל המלחמה בעזה.
צמיחה עתידית
פיץ' צופה שהצמיחה הכלכלית של ישראל תעמוד על 3% השנה ו-3.6% בשנת 2026. החברה מעריכה שירידה בגיוס המילואים והעלייה באמון הציבור תתרמו להתאוששות הצמיחה. מגזר ההייטק, שנחשף לעמידות בשנת 2024, צפוי להמשיך להיות מנוע צמיחה מרכזי.
מתחים פוליטיים וביטחוניים
פיץ' מתייחסת גם למתחים הפנימיים בישראל, תוך שאיבת תשומת לב לכך שמהלכים פוליטיים יכולים לערער את החיזוק המוסדי של המדינה. ישנה תחושת פילוג הולכת וגדלה סביב סוגיות שונות, כמו למשל רפורמות במערכת המשפט.
מצב בעזה
לגבי המצב בעזה, פיץ' מניחה שהעימות עשוי לכלול פעולות קרקעיות ואוויריות אינטנסיביות. עם זאת, הצפיות הן שהגיוס של אנשי מילואים יהיה נמוך יותר מזה של שנת 2023, מה שצפוי להפחית את ההשפעה על שוק העבודה והמצב הפיסקאלי.
סיכון עתידי לדירוג
ההחלטה לאשר את דירוג האשראי של ישראל אינה מפתיעה, אך משאירה את הסיכון להורדת הדירוג בפורמטים הבאים של פיץ'. החלטת הדירוג הגיעה לאחר ביקור של משלחת אנליסטים בישראל, שהייתה הראשונה שמעמדו פיזית בארץ מאז תחילת המלחמה.
שלוש סוכנויות דירוג עיקריות מדרגות את ישראל, כאשר דירוג פיץ' ודירוג S&P נותרו ברמה של A, בעוד שמודי'ס מדרגת את ישראל ברמה של Baa1.
לסיכום, ההשגחות על מצב הדירוג האשראי של ישראל נמשכות, וההודעות הבאות צפויות לספק תמונה ברורה יותר של עתידה הכלכלי של המדינה