האם פקיסטן בדרכה לנורמליזציה עם ישראל? דיווחים על פתיחות להסכמי אברהם
גישה פוליטית חדשה במדינה
בעקבות דיונים הולכים ומתרקמים בטלוויזיה הלאומית של פקיסטן, נראה כי המדינה מציגה מגמה חדשה של פתיחות זהירה כלפי הסכמי אברהם. בכירים בממשלת פקיסטן, כולל יועץ פוליטי לראש הממשלה ושר הביטחון, מתחילים לדבר בצורה פומבית על החשיבות של בחינת ההסכמים והאינטרסים הלאומיים של פקיסטן, זאת לצד קריאות לתיאום עם מדינות ערב וטורקיה.
לאורך שלושה ימים רצופים שודרו דיונים על ההסכמים בטלוויזיה הפקיסטנית, כאשר המילה 'נורמליזציה' הופיעה בצורה חוזרת ונשנית.
התבטאויות בכירים ותמורות במדיניות
בימים האחרונים, במהלך ראיון בתוכנית "נדים מאליק לייב" בטלוויזיה הפקיסטנית "סמאא TV", התייחס שר הביטחון חוואג'ה אסיף לדיווחים על לחצים להצטרף להסכמים, והדגיש כי במקרה של לחצים, פקיסטן תבחן את הנושא בהתאם לאינטרסים שלה. הוא ציין כי "לא נהיה חלק מאף מדיניות אמריקאית שפוגעת בפקיסטן".
אסיף גם הזכיר שפקיסטן תמכה באיראן במהלך הסכסוך עם ישראל והוסיף כי בזמן הנוכחי, ההנהגה הפוליטית והצבאית של פקיסטן מצויה בהסכמה מלאה בנוגע לעמדות המדינה.
דעת הקהל והתגובה הרשמית
חשוב לציין כי ביום שישי האחרון, שר החוץ וסגן ראש הממשלה איסחק דאר הבהירו כי הם שוללים לחלוטין את האפשרות של הצטרפות פקיסטן להסכמי אברהם. לדבריו, מהלך כזה יביא לנטישה של התמיכה המסורתית בפתרון שתי המדינות לסוגיה הפלסטינית. דאר חזר והדגיש את התמיכה הבלתי מעורערת של פקיסטן בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית כחלק מהמדיניות הרשמית של המדינה.
באופן כללי, נראה כי האיזון הפוליטי בפקיסטן מתערער, וראשי הממשלה שוקלים את השפעת הציבור ואת הצעדים העלולים להתקבל בעין רעה מצד תושבי המדינה, בעיקר האוכלוסייה המוסלמית שמהווה את מרבית האוכלוסייה.
מסקנות
לסיכום, השיח הציבורי והפוליטי בפקיסטן סביב הסכמי אברהם מצביע על תהליכים מתפתחים שיכולים להצביע על שינוי בכיווני מדיניות. עד כה, עמדות הממשלות שבות ומדגישות את התמיכה בפלסטינים, אך המועדות השונות מצביעות על כך שיתכן ונראה בעתיד תגובות שונות מהמדינה שנחשבה במשך שנים כעוין כלפי ישראל