דילוג לתוכן

צעד ראשון בדרך להדחת היועמ"שית: מועד ישיבת הממשלה להבעת אי-אמון נקבע

2025-03-10 10:55:00

השלב הראשון בהדחה ייצא לדרך: זה המועד לדיון בממשלה על הבעת אי-האמון ביועמ"שית

חמישה ימים לאחר ששר המשפטים, יריב לוין, פתח בהליך להדחת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, היום (שני) נקבע מועד ישיבת הממשלה, שבה יתבצע הצבעה על הבעת אי-אמון בה. מדובר בשלב הראשון בהדחתה של בהרב-מיארה, כאשר בהצעה שהגיש לוין, נכתב כי "הממשלה מחליטה להביע אי אמון ביועצת המשפטית לממשלה נוכח התנהלותה הבלתי הולמת, וזאת לנוכח חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הממשלה לבינה, המונעים שיתוף פעולה יעיל".

כיצד יתבצע ההליך?

אם הממשלה תצביע על אי אמון, היא תידרש לפנות לוועדת האיתור שמינתה את בהרב-מיארה. ועדה זו מורכבת מחמישה חברים, אך בשלב זה חסרים שניים, מאחר שחברותם הסתיימה עם החלפת הממשלה והכנסת. הוועדה אמורה להיות קבועה, והצורך במינוי מחליפים לחברים בה הוא חיוני. לוין פנה אתמול ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט על מנת למנות את חבר הכנסת החסר בוועדה.

רק לאחר השיקום של הוועדה תוכל הממשלה לפנות אליה בבקשה להמליץ לה על ההדחה של היועצת המשפטית.

האם הממשלה מחויבת לקבל את המלצות הוועדה?

הממשלה אינה מחויבת לקבל את המלצות הוועדה, אך אם הוועדה לא תמליץ על ההדחה והממשלה תעשה זאת בכל זאת, זה עשוי להוות קושי משפטי כשתשובה תתגלגל לבג"ץ. במקרה כזה, תצטרך הממשלה להסביר פנים לשופטים את ההחלטה להדיח את בהרב-מיארה, ולא יהיה לה גיבוי מהוועדה.

מי יייצג את היועמ"שית בבג"ץ במקרה של עתירה?

במקרה שהממשלה תדיח את בהרב-מיארה, היועצת המשפטית לממשלה היא זו שאמורה לייצג בבג"ץ. עם זאת, ההחלטה על ייצוג נפרד לממשלה עשויה לעבור לפרקליט המדינה, עמית איסמן, במקרה שהעתירות יתבססו על עניינים אישיים הנוגעים אליה. פרקליטות המדינה תייצג את בהרב-מיארה ותתנגד להדחה, בטענה שיש בכך חוסר סבירות קיצונית.

האם בג"ץ יתערב בהליך?

לפי הכללים שנקבעו בדו"ח ועדת שמגר משנת 2000, הממשלה יכולה להדיח את היועץ המשפטי לממשלה כאשר ישנם חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הצדדים המונעים שיתוף פעולה. זאת הסיבה שהשר לוין מצביע על אי אמון. השר גיבש מסמך בן 85 עמודים, שבו הוצגו טענות נגד ההתנהלות של היועצת המשפטית, שלטענתו אינה פועלת בשיתוף פעולה עם הממשלה.

היועצת המשפטית תטען כי ההחלטות שלה נובעות מהחוק והיא מחויבת לייצוג האינטרסים הציבוריים, מבלי לחמוק מהחובה לשמור על החוק. בעתירות שיגישו, היא עשויה לטעון כי גם הממשלה כולה נגועה בניגוד עניינים, לאור ההליכים הפליליים שהתנהלו נגד ראש הממשלה.

נראה כי ההליך להדחת היועמ"שית עלול להיתקל בקשיים משמעותיים בבג"ץ, דבר שיהיה קשה ולא פשוט עבור הממשלה – במידה ותבחר להמשיך בנתיב זה.


תגים: #איאמון #יועצתמשפטית #בג"ץ #הממשלה #ישראלי #חוק #הדחה

Scroll to Top