אזהרה מפתיעה: הבשר הזה עלול להיות מסוכן יותר מבשר אדום
מחקר חדש מצביע על הקשר בין צריכת עוף לתמותה וסרטן
מחקר חדש שפורסם ב-Nutrients Journal מצא כי צריכה מופרזת של עוף עלולה להוביל לשיעורי תמותה גבוהים יותר וסיכון מוגבר לסרטן במערכת העיכול. המחקר עקב אחר נתוני תזונה ובריאות של כ-5,000 אנשים, רובם בשנות החמישים לחייהם, במשך כמעט שני עשורים.
ממצאי המחקר
המחקר נועד לבחון את הקשר בין צריכת בשר לבין סיכון לתמותה ולסרטן במערכת העיכול. הממצאים חשפו כי משתתפים שצרכו יותר מ-300 גרם עוף בשבוע היו בסיכון גבוה ב-27 אחוז לתמותה בהשוואה לאלו שאכלו פחות מ-100 גרם בשבוע. יתר על כן, החוקרים גילו שצריכת עוף מופרזת עלולה להגביר את הסיכון למוות מסרטן במערכת העיכול, והסיכון הזה היה בולט ביותר בקרב גברים.
גורמי סיכון וגורמים אפשריים
לפי החוקרים, סיכון התמותה מסרטן במערכת העיכול עלה על זה הקשור לצריכת בשר אדום בכמות דומה. החוקרים העלו מספר השערות להסבר ממצאים אלה. אחת התיאוריות טוענת כי בישול עוף בטמפרטורות גבוהות יכול להוביל להיווצרות כימיקלים מזיקים, הגורמים לשינויים בתאי הגוף, דבר שעלול להוביל לסרטן. הבדלים הורמונליים בין המינים עשויים גם הם לשחק תפקיד בסיכון המוגבר שנצפה אצל גברים.
מגבלות המחקר
עם זאת, המחקר הכיר במספר מגבלות שעלולות להשפיע על פרשנות התוצאות. החוקרים לא הבחינו בין עוף מעובד ללא מעובד, או התייחסו לשיטות בישול שונות, שיכולות להשפיע גם הן על הסיכון לסרטן. גם היעדר נתונים אודות רמת הפעילות הגופנית של המשתתפים נחשב למגבלה משמעותית.
המלצות לתזונה מאוזנת
מומחים ממליצים להתייחס לצריכת העוף במתינות ולשים לב לשיטות הבישול, כגון הימנעות מבישול בטמפרטורות גבוהות. שילוב מגוון מקורות חלבון, כולל אפשרויות מבוססות צמחים, והגדלת צריכת פירות, ירקות וסיבים תזונתיים עשויים לתרום לתוצאות בריאות טובות יותר.
כמובן, השקפת עולם מאוזנת על תזונה היא קריטית למניעת נזקים פוטנציאליים לבריאות