2025-02-21 04:43:00
באישור ישראל, קטאר מנסה לחזור לעזה
קטאר מתכננת מחדש את מעורה בעזה, כשהיא פועלת לחזור למעמד השפעה, למרות שהחמאס נשאר הריבון בטריטוריה. הקשרים ההיסטוריים בין ישראל לקטאר מקנים לקטאר יתרון במגעים לגיבוש הסדרים והמחודשות באזור.
הקשרים ההיסטוריים בין ישראל לקטאר
הקשרים בין ישראל לקטאר התחממו בראשית שנות ה-90, בעיקר לאחר החתימה על הסכמי אוסלו. במהלך השנים, התקיימו פגישות רבות בין בכירים משני הצדדים, וישראל אף פתחה נציגות דיפלומטית רשמית בדוחה. במקביל, קטאר הפכה למבקרת נחרצת של ישראל, במיוחד דרך רשת אל ג'זירה.
תפקידה של קטאר במערכת יחסים עם החמאס
קטאר שומרת על קשרים עם החמאס, דבר שמקנה לה עמדה חשובה בשיח על תהליכי ההסדרה והשיקום בעזה. קטאר רואה באחריות שלה את הכלי להציג את רלוונטיות שלה בזירה הבינלאומית, כשמעמדה הכלכלי והאידיאולוגי מאפשר לה להשפיע על השיחות.
הקשיים בבודדה של קטאר
לאחר ההתקפות האחרונות, יש קולות בישראל הקוראים לבודד את קטאר, אך מדובר באתגר משמעותי. הקשרים הדוקים של קטאר עם ארה"ב, המעמד הבינלאומי שלה והחשיבות שלה בשוק האנרגיה מקשים על פעולה שכזו. ייתכן שישראל תצא חבולה מעימות ישיר עם קטאר, שמיוצגת ברמה גבוהה בוושינגטון.
מה ניתן לעשות?
ישראל צריכה לחזק את הדיאלוג עם ממשל טראמפ בעניין קטאר כדי להבין מה עמדת הממשל וכיצד ניתן להפעיל לחצים שיביאו לשינוי במדיניות הקטארית. חשוב שהתיאום הכלכלי והדיפלומטי עם ארה"ב יישמר, כדי שהשפעתה על קטאר תהיה אפקטיבית.
סיכום
לאור ההבנה כי קטאר מחזיקה בכוח להשפיע על מהלך העניינים בעזה, יש חשיבות עליונה לזהות את המטרות והאינטרסים של קטאר ובדוק כיצד הם תואמים את אלו של ישראל. כל עוד החמאס שומר על שליטתו בעזה, קטאר צפויה להמשיך למלא תפקיד חשוב בתהליכים הפוליטיים והכלכליים באזור.
תגים: קטאר, ישראל, חמאס, יחסים דיפלומטיים, המזרח התיכון, עזה