הקינואה: יתרונות תזונתיים וטיפים לשימוש
היכרות עם הקינואה
הקינואה, שהייתה מזון יסוד באזורים האנדים של דרום אמריקה במשך אלפי שנים, זמינה כיום כמעט בכל חנות מכולת. עם יותר מ-250 זנים המגוונים בגוונים מצהוב בהיר ועד סגול עמוק, קינואה מתהדרת במגוון יתרונות תזונתיים שעושים אותה למאכל חובה במזווה.
יתרונות תזונתיים
חלבון מלא
למרות שהקינואה משויכת לדגנים, היא למעשה פנדו-דגן – זרע המתבשל כמו דגן. ג'קי ניוג'נט, דיאטנית מלוס אנג'לס, מציינת כי קינואה מציעה כ-8 גרם חלבון לכוס מבושלת, והיא מהווה מקור מצוין לחלבון מלא, מה שהופך אותה לאידיאלית עבור צמחונים ואנשים בעלי דרישות חלבון גבוהות.
עשירה בסיבים
בכל כוס קינואה מבושלת ישנם 5 גרם סיבים, אשר תורמים לבריאות העיכול ותומכים בהרגשה מלאה לאורך זמן. "סיב פרוביוטי מסייע להזין את המעיים," מסבירה ניוג'נט.
סיוע בוויסות רמות הסוכר בדם
הקינואה, בעלת מדד גליקמי נמוך ותכולת סיבים גבוהה, משחררת אנרגיה באופן מדוד, מה שעוזר בשמירה על רמות סוכר בדם ויכול לסייע לאנשים המעוניינים לנהל את האנרגיה והבריאות המטבולית שלהם.
נוגדי חמצון
הקינואה עשירה בפוליפנולים ופיטונוטריינטים, המנוגדים לעקה חמצונית ודלקות. ניוג'נט מדווחת כי תכונותיה האנטי-דלקתיות מרמזות על יתרונות רפואיים שמתגלים גם אחרי שטיפת הקינואה.
בריאה ללב
הקינואה מכילה חומרים מזינים כמו מגנזיום ואשלגן, המקדמים בריאות הלב. מגנזיום מסייע בהרפיית כלי דם ואילו אשלגן מסייע באיזון רמות הנתרן בגוף.
נטולת גלוטן
לקינואה יתרון משמעותי עבור אנשים עם אי-סבילות לגלוטן, כשהיא מהווה אלטרנטיבה תזונתית מזינה שאינה מעובדת במיוחד.
טיפים לשימוש בקינואה
כדי למקסם את יתרונות הקינואה, הנה כמה טיפים לשימוש והכנה:
- שטיפה מקיפה: יש לשטוף את הקינואה במים קרים כדי להסיר מרירות.
- בישול בסגנון: אפשר לבשל קינואה במרק במקום במים ולהוסיף תבלינים להעצמת הטעם.
- הכנה מראש: מומלץ לבשל קינואה מראש ולשמור אותה במקרר, לשימוש בסלטים או תבשילים.
- שימוש במתוק ובמלוח: קינואה מתאימה גם לדייסות חמות ולאפים, פרט למנות מלוחות על בסיס ירקות.
- קלה וקריספית: ניתן לקלות קינואה לאחר הבישול כדי לשמור על קריספיות, ולפזר מעל סלטים במקום קרוטונים.
צבע הקינואה והיתרונות הבריאותיים
לקינואה צבעים שונים, שכל אחד מהם מציע יתרונות תזונתיים ייחודיים, כאשר קינואה אדומה וסגולה מכילות יותר פיגמנטים נוגדי חמצון. בחרו את הצבע המתאים בהתאם למנות שברצונכם להכין, מה שמגביר את חוויית הבישול.
קינואה אינה רק אלטרנטיבה בריאה לדגנים אלא גם מקור מצוין לערכים תזונתיים שמסייעים לשמור על בריאותכם