חוקרים טוענים: לקיסר קליגולה היה ידע מעמיק ברפואה עתיקה
קליגולה: לא רק אכזריות
על פי מחקר שנערך במסגרת תוכנית הפרמקולוגיה העתיקה של אוניברסיטת ייל (YAPP), הקיסר הרומי קליגולה, הידוע לשמצה באכזריותו, עשוי היה להחזיק בידע מרשים בתחומי הפרמקולוגיה העתיקה וצמחי מרפא. הממצאים פורסמו בכתב העת Proceedings of the European Academy of Sciences and Arts.
קליגולה, או בשמו המלא גאיוס, היה השליט השלישי של האימפריה הרומית בין השנים 37 עד 41 לספירה. בתקופת שלטונו הקצר, הוא האמין שאביו, גרמניקוס, נרצח באמצעות הרעלה. תיאורים היסטוריים מעידים כי קליגולה התנהל באורח חיים ראוותני ומגלומני, אשר שזור בתכנים סדיסטיים.
ממצאים חדשים על קליגולה
החוקרים, בראשות טרבור לוק, חבר סגל YAPP ופרופסור חבר לקלאסיקה באוניברסיטת פלורידה סטייט, מציעים גישה חדשה ומתוחכמת יותר לדמותו של קליגולה. "אנחנו מציגים גרסה מאוזנת יותר של קליגולה – שליט שהיה מחובר לחוכמה הרפואית של תקופתו," ציין לוק. "למרות שמדובר בדמות שנדחתה כמשוגעת, אנו מראים שהוא ככל הנראה חקר את הצמח יחנון ואת הפרמקולוגיה".
אנדרו קו, שותף למחקר, הדגיש כי עבודת השדה מספקת הוכחות לכך שקליגולה היה בעל ידע רפואי, אף על פי שהוא נודע כעריץ.
ניתוח תעודות היסטוריות
החוקרים בחנו תיאור שסיפר סווטוניוס על סנאטור רומי שסבל ממחלה לא מזוהה. הסנאטור פנה לקיסר בבקשה להאריך את חופשתו בעיירת הספא אנטיקירה, שם קיווה לשפר את בריאותו בעזרת צמח היחנון. בתגובה, קליגולה הוציא את הסנאטור להורג, תוך שהוא מתלוצץ שהקזת דם הייתה הכרחית למי שיחנון לא הועיל לו. לוק ציין כי התייחסותו של קליגולה להקזת דם עשויה להעיד על היכרותו עם כתביו של צלסוס, שבו נדונה הקזת דם כחלופה לטיפול באפילפסיה.
לוק ציין גם כי ייתכן שסווטוניוס טעה בתיאור, וקליגולה לא הוציא להורג את הסנאטור אלא הציע טיפול חלופי מתוך הידע שצבר.
אנטיקירה: מרכז רפואי עתיק
אנטיקירה, הנמצאת במפרץ קורינתוס ביוון, ידועה בטיפולי היחנון בחולי אפילפסיה, מלנכוליה, שיגעון ושיגרון. קו ציין, "עבודתנו מציעה שאנטיקירה שימשה כמרכז רפואי שבו רומאים עשירים ובעלי השפעה קיבלו טיפולים שלא היו זמינים במקומות אחרים".
לוק הוסף כי המידע על אנטיקירה מפתיע, שכן מדובר בייעוד שאף פעם לא נחשב ליעד תרבותי או כלכלי חשוב עצמו. הוא אמר, "זו דוגמה לתיירות רפואית עתיקה".
סיכום
לוק וקו מסכימים כי קליגולה, על אף תהילתו כאכזר, היה עשוי להחזיק בידע רפואי מעשי לגבי טיפולים עתיקים, מה שעשוי לשנות את התפיסה שלנו על הדמות ההיסטורית הזו. הרשומות ההיסטוריות מצביעות על כך שקליגולה סבל מאפילפסיה ונדודי שינה, מחלות שידועות ככאלו שהיחנון שימש להן כטיפול במקביל לתקופתו