נציג משרד החקלאות הצטרף למשלחת האוצר לארה"ב, אך יש להם מטרות שונות
סתירות מדיניות בין המשרדים
ממשלת ישראל משדרת מסרים סותרים לממשל בארצות הברית, כאשר נציג משרד החקלאות הצטרף למשלחת משרדי האוצר והכלכלה שנשלחה לדיונים בוושינגטון. באופן תמוה, מטרותיו של נציג משרד החקלאות מנוגדות לחלוטין לדירקטיבה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בנוגע לטיפול במכסי היבוא.
הכוונות של משרד החקלאות
בניגוד להבטחת נתניהו לנשיא טראמפ לבטל את כלל מכסי היבוא מארה"ב, במשרד החקלאות מעוניינים לדון בשימור היטלי הסחר שמטילה ישראל על מספר מוצרי חקלאות, כגון תפוחים, אגסים, שקדים, תפוחי אדמה, מוצרי חלב ויין. שר האוצר סמוטריץ' כבר חתם בחודש שעבר על צו המבטל את כל המכסים על יבוא מוצרים מארה"ב, אך במשרד החקלאות רואים צורך בהגנה על מוצרי חקלאות רגישים ואסטרטגיים.
דעת המנכ"ל
אורן לביא, מנכ"ל משרד החקלאות, ציין כי "הסדרת מדיניות המכסים בין ארה"ב לישראל בהיבטי החקלאות דורשת המשך ההגנה על רשימה מצומצמת של היטלים חיוניים".
מידע על גביית מכסים
רוב הסחורות המיובאות מארה"ב פטורות ממס, למעט כמות מצומצמת של מוצרים חקלאיים המרבים בהם מכסים. על פי נתוני רשות המיסים, גביית המכס ממוצרים חקלאיים מארה"ב עומדת על כ-42 מיליון שקל, סכום יחסית זניח, שעליו הסכימה ישראל לוותר לטובת המשא ומתן. עם זאת, הלחצים של הלובי החקלאי הביאו את משרד החקלאות להזרים חזרה את הדיון בנושא.
מסקנות
בשורה התחתונה, העמדה של משרד החקלאות בפגישות עם עמיתיהם האמריקאים עשויה להתנגש עם מדיניות האוצר ועם אג'נדת ראש הממשלה. משרד החקלאות אמנם מהווה גורם מייעץ, אך מצא את עצמו נדרש לקחת עמדה שתואמת את רצון החקלאים בישראל.
ראשי ההנהגה החקלאית טוענים כי "גיבוש רשימת ענפי החקלאות שיש להחריג במסגרת הסכם הסחר עם ארה"ב, יאפשר שמירה על החקלאות המקומית וחיזוק ההתיישבות