קרן הסיוע החלה לפעול בעזה, והעבירה מסר לחמאס: "איומים לא ירתיעו אותנו"
התחלה בעיכוב ותמיכה במצב החירום
ביום שני האחרון הודיעה קרן הסיוע ההומניטרי לעזה (GHF) כי החלה את פעילותה ברצועה, למרות עיכוב של יממה בעקבות בעיות לוגיסטיות ועזיבת המנכ"ל ג'ייק ווד. היום צפויה להתחיל בפועל חלוקת סיוע לעזתים, עם הגעת משאיות ראשונות לאתרי חלוקה מאובטחים. הקרן צפויה להכניס שיירות נוספות בימים הקרובים, במטרה להגדיל את היקף הסיוע מדי יום.
מינוי מנהל זמני ולוחמה באיומים
במוקד ההכרזה על תחילת הפעילות, הקרן הודיעה גם על מינויו של ג'ון אקרי למנהל זמני. אקרי מביא עמו ניסיון של יותר מ-20 שנים בתחום הסיוע, כולל תיאום אזרחי-צבאי ותגובה לאסונות.
בתוך כך, הקרן פרסמה הודעה חריפה בה היא מגנה את איומי המוות שהשמיע חמאס כלפי העובדים הפועלים בשטח. "חמאס רואה במודל הפעולה החדש איום, והוא יעשה הכול כדי להביא לכישלונו", אמרו בקרן. "האיומים הללו לא ירתיעו אותנו. הביטחון של צוותי השטח ושל האזרחים הוא עיקרון בלתי ניתן לפשרה".
תגובות מהזירה הפוליטית והבינלאומית
בשבוע שעבר אישר הקבינט להחזיר את הסיוע לרצועה לאחר חודשי עיכוב, זאת בעקבות לחץ גובר מהקהילה הבינלאומית. עם זאת, יש המעלים טענות קשות לפיהן הסיוע מפר את עקרונות הסיוע ההומניטרי. ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, טוען כי ישראל עומדת מאחורי מימון הקרן, וציין את התפטרותו של ווד כניסיון לחשוף את הלחצים שהפעלו על הארגון.
איומים על אנשי חמאס ותגובות נוספות
רק אתמול דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס על הוצאות להורג של ארבעה גברים פלסטינים על ידי חמאס, לאחר שהאשים אותם בביזת משאיות סיוע. מדובר במצב ייחודי ורחב שנמצא במרכזה של התקופה הנוכחית ברצועת עזה, כאשר גורמים מקומיים מצביעים על קונפליקטים פנימיים נוספים סביב קרב החלוקה של הסיוע ההומניטרי.
סיכום
ההשקה של קרן הסיוע ההומניטרי לעזה נמצאת בעין הסערה, בפני אתגרים רבים, ובעיקר לאור איומי חמאס והקשיים הלוגיסטיים. הקרן מצהירה על מחויבותה לשירות האוכלוסייה המקומית, ומתחייבת לפעול תחת העקרונות ההומניטריים, גם בהיעדר תמיכה מרשויות אחרות