דילוג לתוכן

רמות גלוקוז אחרי ארוחה: מחקר חדש מגלה סף קריטי להפחתת סיכון התמותה במחקר אוכלוסייתי בטוהוקו

חקר רמות הגלוקוז בדם והקשר לסיכון לתמותה

מניעת סוכרת והקשר לבריאות

ידוע כי מניעת הופעת סוכרת מפחיתה את הסיכון למוות, וניתוח רמות הגלוקוז בדם נחשב למפתח במניעת מחלה זו. עם זאת, לא ברור אם קיימים טווחים מסוימים ברמות הגלוקוז בדם "נורמליות" אשר קשורים לסיכוני תמותה נמוכים יותר.

מחקר Ohasama

קהילת חקלאות באזור טוהוקו שימשה כבסיס למחקר Ohasama, אשר עקב אחר הבריאות של אוכלוסייה מקומית בעיירה אוהסמה במשך למעלה מ-40 שנה. מאז 1986, נאספו נתונים בריאותיים באמצעות בדיקות קבועות, כולל מבחני סובלנות לגלוקוז בכל ארבע שנים. מבחן זה מודד רמות גלוקוז בדם לפני ואחרי שתיית משקה עם גלוקוז.

צוות מחקר מאוניברסיטת טוהוקו, בראשות חונטה אימאאי והידקי קטגירי, מנתח את הנתונים מתוך המחקר ומפרסם את ממצאיו בכתב העת PNAS Nexus. החוקרים ניסו להבין את הקשר בין רמות הגלוקוז בדם לתמותה בקרב 993 משתתפים.

ממצאים מרכזיים

לאחר התאמה לגורמי סיכון כמו גיל, השמנת יתר ועישון, נמצא כי רמות הגלוקוז בדם לאחר שעה הצביעו על מתאם חזק עם תמותה. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות על סמך רמות הגלוקוז בדם, והמצאות פערים גבוהים ברמות הגלוקוז לאחר שעה הייתה משמעותית.

בקרב 595 משתתפים עם סובלנות רגילה לגלוקוז, נמצא כי החזוי החזק ביותר לתמותה היה ברמה של 170 מ"ג/ד"ל. ניתוח הישרדותי הראה כי לאחר 20 שנה, כמעט 80% מהמנוחרים בקבוצת הגלוקוז שהייתה מתחת ל-170 מ"ג/ד"ל היו בחיים, לעומת כמעט 50% מהקבוצה עם רמות גבוהות יותר.

סיבות למוות

ניתוח נוסף הראה כי אנשים עם רמות גלוקוז בדם נמוכות מ-170 מ"ג/ד"ל חוו פחות מקרי מוות ממחלות לב ומגידולים ממאירים. "ממצאים אלה מדגימים כי גם בטווח הנחשב 'רגיל', קיימת תת-קבוצה של רמות גלוקוז בדם הקשורות לסיכון נמוך יותר למוות", אמר אימאאי.

לסיכום, החוקרים מדגישים את החשיבות של ניהול רמות הגלוקוז בדם לאחר ארוחות, כצעד שיכול למנוע מחלות לב וסרטן, ובכך לתרום לחיים ארוכים ובריאים יותר

Scroll to Top