האם דיור להשכרה לטווח ארוך בישראל יהפוך לנפוץ יותר ויותר, בדומה לנעשה באירופה או בארצות הברית?
כנס "מגדילים" ודיור להשכרה בישראל
בכנס "מגדילים", שהתקיים אתמול (א') לרגל יום האישה הבינלאומי, דנו נשות נדל"ן מובילות בעתיד דיור להשכרה לטווח ארוך בישראל. הדיון עסק בשאלות האם ישראל לאמץ את המודל האירופי שבו שיעור שוכרי הדירות גבוה, ומהם הגורמים המכבידים על קידום התחום.
נתונים על שכירות בישראל
ענבל דוד, מנכ"לית החברה הממשלתית "דירה להשכיר", ציינה כי כיום אחד מכל שלושה תושבים שוכר דירה, מצב דומה לממוצע ה-OECD. היא מעריכה שהשיעור הזה ימשיך לעלות: "אנחנו בשיעור שוכרים זהה לממוצע ה-OECD, ורק לפני כמה שנים שיעור השוכרים היה 25 אחוז. זאת עלייה משמעותית."
היבטים כלכליים וריבית
למרות הנתונים האופטימיים, ישנם אתגרים רחבים בתחום. דוד ציינה כי ריבית ההלוואות מהווה משקולת על מודל הדיור להשכרה. "היזם צריך לתמחר את כל האלמנטים ולתת את ההצעה הנכונה לקרקע," אמרה. מנגד, חני הורוביץ, הבעלים של קבוצת הורוביץ, חולקת על התחזיות האופטימיות ומדברת על מנטליות רכישת הדירות: "אנחנו רוצים דירה בבעלותנו, העיקר לא דירה בשכירות".
מנטליות השקעה ותחזוקה
הורוביץ מדגישה את הצורך בשינוי מנטלי, במטרה לקדם תחזוקה נאותה של דירות המיועדות להשכרה. היא ממליצה להביא את המנטליות של תחזוקה לדירות שכורות כפי שבוגרים ולאס וגאס. "באותו יום שבו תהיה את המנטליות הזו, יירד הפיוז על הנושא של דירה בבעלות."
אתגרי הממשלה
עו"ד ורו"ח חיה אביסרור ציינה שגם מדיניות הממשלה מהווה מכשול. היא מדברת על הצורך בהקלות מס ליזמים בתחום השכירות, אך מצביעה על כך שהפוליטיקאים אינם מקדמים את זה. "רשות המסים רוצה לסייע, אך יש מדיניות ממשלה שלא רוצה לתת הטבות לשוק השכירות."
סיכום
כתוצאה מהדיונים בכנס, ברור כי תחום הדיור להשכרה בישראל מצריך שינוי משמעותי במנטליות, רגולציה, והקלות מס על מנת להפוך לפופולרי יותר דומה למודל האירופי. האם ישראל תצליח לאמץ את אורח החיים האירופי במובן זה? העתיד יגלה.
תגיות:
דירות להשכרה, נדל"ן, ישראל, שכירות, רכישת דירה, כנס מגדילים, יום האישה, בענף הדיור