הבעיה של ישראל: ארה"ב לא מתעקשת על חיסול תוכנית הגרעין
השיחות בין איראן לארה"ב
במהלך סוף השבוע האחרון התקיימו שיחות בין נציגים אמריקאיים ואיראניים במסקט, בירת עומאן. עבאס עראקצ'י, שר החוץ האיראני, וסטיב וויטקוף, שליח הנשיא למגעים במגוון חזיתות, הודיעו על התקדמות בשיחות, ושניהם ביטאו אופטימיות באשר ליכולת להגיע להסכמות.
בפתיחת השיחות, העלה חמינאי את האפשרות לדו-שיח עם ארה"ב, אך גם הזהיר את הציבור האיראני לא לצפות להצלחות מידיות. השיחות לא התקיימו פנים אל פנים, אלא באמצעות המתווך מעומאן, בדר אל-בוסעידי, שהעביר מסרים בין השניים.
התובנות מהשיחות
למרות שהשיחות נמשכו זמן רב, ההצהרות ששוחררו לאחר מכן בישרו על אופטימיות. וויטקוף תיאר את המפגש כ"משא ומתן בונה", בעוד שאראקצ'י ציין שהזמן שנדרש כדי להמשיך את השיחות יאפשר להבין את כוונות הצדדים.
איראן דורשת סיוע כלכלי והסרת סנקציות כחלק מהשיחות, ואולם, נכון לעכשיו, המצב עדיין טעון במחלוקות. הכוונה המרכזית של הצד האמריקאי היא להאט את ההתקדמות של תוכנית הגרעין האיראנית ולא לחסלה לגמרי.
המסר מארה"ב
לאחר שיו"ר הבית הלבן, דונלד טראמפ, הדגיש כי אם לא תושג התקדמות מהותית בשיחות, ארה"ב תבחן אפשרות צבאית, המסר התקבל בטהרן. עם זאת, מצבים אלו אינם מעלים את האופציה הצבאית כלא רלוונטית, אך לאחר התבטאויות חיוביות, התקפות כרגע על איראן עשויות להיתקל בקשיים.
התגובות בעולם הערבי
דיפלומטים ברחבי המזרח התיכון מביעים ספק לגבי כנות השיחות. דיפלומט מצרי מנוסה הזהיר כי טראמפ לא יוכל לחזור על טעויות העבר עם איראן וצריך להיות ערני להבטחות השונות.
לסיכום, נכון לעכשיו, אי הוודאות סביב תוכנית הגרעין האיראנית והמשא ומתן המתקדם נותרת על הכנה, כאשר כל צד שואף למקסם את יתרונותיו.
בקרוב יתקיים סבב נוסף של שיחות, והצדדים ילמדו כיצד להמשיך מכאן עם תשומת לב רבה יותר לדרישות אחד של השני
יש להיות זהירים ולא לקחת סיכונים בלתי נחוצים.
צריך להתייחס אל הפיוס עם איראן בידיעה על הסיכונים האפשריים לישראל.
יש להתייחס לאיומים בזהירות ולחשוב טוב על ההשלכות האפשריות.
יש לבדוק היטב את כל הצעדים ולא לקחת סיכונים עם ביטחון ישראל.
צריך לשמור על עקרונות בטיחות למדינת ישראל.
כל סיכול של רגישות משנה שתנתן לאיראן יכול להיות מסוכן לנו.
לא בטוח שהפיוס עם איראן הוא הבחירה הנכונה.
זה כבר ילך יותר רע… (אני לא יודע איך מגיבים באנגלית. )