לאחר ההצהרה הדרמטית: האיראנים חושפים פרטים שטראמפ סירב לתת
סיכום ההצהרות
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הצהיר במהלך ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן כי ארצות הברית תנהל שיחות "ישירות" עם איראן בשבת הקרובה, במאמץ אחרון לרסן את תוכנית הגרעין האיראנית. טראמפ הזהיר כי איראן תהיה "בסכנה גדולה" אם לא תגיע להסכם. אם השיחות אכן יתקיימו, יהיו אלו המגעים הרשמיים הראשונים פנים אל פנים בין שתי המדינות מאז שטראמפ פרש מהסכם הגרעין לפני שבע שנים.
עמדת איראן על השיחות
שלושה גורמים איראניים רשמיים, המעורים במגעים עם ארצות הברית, מסרו לניו יורק טיימס כי תיאורו של טראמפ אינו מדויק. לדבריהם, השיחות יתחילו באופן עקיף, עם משלחות הממוקמות בחדרים נפרדים ודיפלומטים ירדנים שמעבירים מסרים בין הצדדים. עם זאת, הגורמים ציינו כי טהרן תהיה פתוחה לשיחות ישירות אם המשא ומתן העקיף יתקדם בהצלחה.
ההתפתחויות במסלול הגרעין
מנהיג איראן, עלי חמינאי, סירב להרשות לפקידים איראניים להיפגש עם אמריקאים בשיחות ישירות מאז שטראמפ עזב את ההסכם הקודם. קיום שיחות פנים אל פנים יהיה התקדמות משמעותית, אך לא ברור אם איראן תסכים לפרק את תשתית הגרעין שלה, שיכולה לספק לה יכולת ייצור דלק לפצצה במהירות.
אתגרים באזור
איראן נמצאת בנקודת זמן מסוכנת, עם אובדן מערכות ההגנה האווירית סביב אתרי הגרעין המרכזיים בעקבות תקיפות ישראליות באוקטובר האחרון. עם זאת, איראן אינה יכולה להסתמך עוד על כוחותיה במזרח התיכון – חמאס, חיזבאללה והממשלה הסורית – כדי לאיים על ישראל בתגובת נגד.
הדיבורים על נשק גרעיני
במהלך ישיבתו עם טראמפ, נתניהו טען כי כל הסכם חייב להיות מבוסס על מודל "הלובי", בו איראן תפרק ותשלח את תשתית הגרעין שלה החוצה. לעומת זאת, התשתית האיראנית פועלת כבר עשרות שנים וממוקמת באתרי הגנה מתקדמים.
דעת טראמפ על המשא ומתן
טראמפ הדגיש את חשיבות השיחות, ואמר: "עשיית עסקה תהיה עדיפה על עשיית הדבר המובן מאליו, ואני לא רוצה להיות מעורב בזה". הוא הוסיף כי המצב מסוכן, והביע תקווה שהשיחות יובילו לתוצאה חיובית.
ההסכם הקודם והשפעתו
ההסכם שנחתם בשנת 2015 הביא לכך שאיראן הוציאה 97% מהאורניום המועשר שלה. מאז שהוחזרו ההגבלות על תוכנית הגרעין, איראן הצליחה לשקם את יכולותיה ולהשיג דלק מספיק לייצור למעלה משישה נשקים גרעיניים.
סיכום
המצב הנוכחי משפיע על הדינמיקה בין ארצות הברית לאיראן, כשהצדדים מנסים למצוא דרך לחזור למשא ומתן ישיר, אך עם חששות רבים לגבי התחייבויותיה של איראן והסכנות הנשקפות בחסות תכנית הגרעין שלה
9 מחשבות על “שיחות עקרוניות בין ארה"ב לאיראן: האם טראמפ יצליח להשיב את תהליך הגרעין למסלול?”
טראמפ יצליח לשנות את דינמיקת הגרעין עם איראן באמצעות השיחות העקרוניות.
אני מאמין שטראמפ יצליח להביא שינוי בתהליך הגרעין עם איראן.
האם טראמפ יצליח להוות שינוי ביחסי ארה"ב-איראן?
אני סומכת על יכולתו של טראמפ לפתור את הסוגיות הקשות הללו.
אנו בהמתנה לראות את התוצאות של שיחות העקרוניות בין ארה"ב לאיראן.
אני מקווה שהמו"מ בין ארה"ב לאיראן ייצליח להביא לסיום של התוכנית הגרעינית.
אני מאמין שטראמפ יוכל להשיב את תהליך הגרעין למסלול.
זהו ראשי המדינה של איראן לא יתפשר בקלות.
יהיה מעניין לראות איך המערכת הבינלאומית תגיב למהלך זה.
סגור לתגובות