חממו את הפינג'אן: קפה שחור טוב לכם יותר ממה שחשבתם
מחקר קוריאני מגלה יתרונות בריאותיים בשתיית קפה שחור
ממצאים חדשים ממחקר קוריאני מעלים כי שתיית קפה שחור ללא סוכר עשויה לשפר את רמות הסוכר בדם ולהפחית את עמידות הגוף לאינסולין, בעיקר בקרב נשים. המחקר, שהתפרסם באתר "News Medical", בחן את הקשר בין שתיית קפה לבין תפקוד מטבולי, בדגש על איזון הגלוקוז ורגישות לאינסולין בקרב מבוגרים בקוריאה.
השפעת הקפה השחור ללא תוספות
החוקרים ציינו כי הקפה נחשב לאחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, אך השפעותיו הבריאותיות עלו במגוון מחקרים קודמים עם תוצאות מעורבות. הנתונים מצביעים על כך שכל כוס קפה נוספת מפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בכ-6%.
בקרב מתנדבים ששתו שניים עד שלושה כוסות קפה ביום, נמצאה ירידה של כ-23% ברמות אינסולין גבוהות בצום ובמדד HOMA-IR (עמידות לאינסולין). בין נשים ששתו שניים עד שלושה כוסות, הירידה הייתה מורגשת יותר עם הנתונים המצביעים על ירידה של 36% ברמות האינסולין בצום ו-34% בעמידות לאינסולין.
יתרונות ניכרים בקרב נשים
היתרונות הרבים ניכרו במיוחד כאשר הקפה נצרך ללא תוספות כמו סוכר. נשים שצרכו קפה שחור בלבד הציגו שיפור משמעותי ברגישות לאינסולין ואיזון הסוכר לעומת נשים ששתו קפה עם תוספות.
עם זאת, החוקרים ציינו כי שתייה של יותר משלוש כוסות קפה ביום לא סיפקה יתרונות נוספים מובהקים. אחת הסברות שהועלו להסברת ההשפעה החיובית על נשים היא רמות גבוהות יותר של ההורמון SHBG (גלובולין קושר הורמונים), הנגרמות על ידי אסטרוגן. נשים גם נוטות פחות לעשן ולצרוך אלכוהול, מה שעשוי לתרום לבריאות המטבולית שלהן.
מנגנונים פיזיולוגיים פוטנציאליים
החוקרים טוענים כי הקפה אינו משפר את תפקוד תאי הבטא בלבלב שאחראים להפרשת אינסולין, אלא משפר את רגישות הגוף לאינסולין. ייתכן שההשפעה החיובית נובעת מפוליפנולים, קפאין, נוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים הנמצאים בפולי הקפה, אשר תורמים להפחתת ספיגת גלוקוז ולבלימת שחרור סוכר מהכבד