שתי חברות הבנייה הנוספות שבדרך לישראל: מליטא ואזרבייג'ן
חברות זרות מתקדמות לעבודה בישראל
משרד הבינוי והשיכון דיווח אתמול על מעבר של ארבע חברות ביצוע זרות לכלל התנאים הנדרשים לעבודה בישראל. בין החברות המתכוונות להיכנס לשוק הישראלי נמצאות שתיים ממדינות מליטא ואזרבייג'ן, אשר נמצאות כעת בשלב בדיקת ההנאות. החברות הללו עתידות להצטרף לחברות מסינגפור ומווייטנאם שכבר עברו את השלב הזה.
פרטים על התהליך והחברות החדשות
במסגרת הקול הקורא שפרסם משרד הבינוי והשיכון, ישנה יוזמה להביא לישראל עד עשר חברות זרות, כאשר כל אחת מהן תוכל להביא עד 1,600 עובדים. עד כה, המשרד קיבל פניות משלושים חברות, אך לא הצליח לגייס את כל המספר הנדרש. בחודשים הקרובים צפוי לפרסם משרד הבינוי והשיכון קול קורא נוסף במטרה לגייס שש חברות נוספות.
רישיונות ותנאי העסקה
החברות שצלחו את בדיקות ההנאות יקבלו רישיון קבלן לתקופה של חמש שנים, עם אפשרות להארכה לשלוש שנים נוספות. חברות אלה יהיו אחראיות על כל שלבי הפרויקט – מתכנון ועד ביצוע – בפרויקטים למגורים בלבד. כחלק מהמאמצים להתמודד עם מחסור העובדים בתחום הביצוע, המשרד מקווה כי החברות החדשות יוכלו להקל על העומס, במיוחד בעבודות רטובות.
דאגות הקבלנים המקומיים
באירוע מעקב שנערך בוועדה המיוחדת לעובדים זרים, העלו מספר נציגים דאגות בנוגע להשפעה של החברות הזרות על השוק המקומי. ענבל כספי, סמנכ"לית בהתאחדות הקבלנים, ציינה כי החברות הזרות מקבלות יתרונות רגולטוריים על גבי החברות המקומיות, דבר עלול להוביל לתחרות לא הוגנת.
מנגד, מיכל ארן, מנהלת אגף בכיר תכנון אסטרטגי במשרד הבינוי והשיכון, טוענת כי האיזונים בשוק נשמרים וכי כמות העובדים שתיכנס לישראל תהיה מוגבלת. היא ציינה כי שיתופי פעולה בין קבלנים מקומיים לחברות הביצוע הזרות יכולים להוות פתרון לבעיות בשוק.
בשלב זה, החברות הזרות יידרשו לעבור את תהליך רישוי ג-5 והן צפויות להגיע עם מספר עובדים הכרחי לביצוע הפרויקטים שלהן, ולא בהכרח עם המספר המקסימלי המותר