מגיפת החום הקשה עם תסמונת טסיות דם נמוכות ביפן: מגמות בשנים האחרונות
התחממות עולמית ומחלות שנושאות קרציות
עם עליית הטמפרטורות העולמיות, ניכרת מגמה של התפשטות אזורי מחייה והארכת שעות פעילות עבור קרציות. כתוצאה מכך, מחלות זיהומיות שנגרמות על ידי קרציות, כדוגמת תסמונת חום קשה עם טסיות דם נמוכות (SFTS), הופכות לדאגה מרכזית ברחבי העולם. SFTS, הנגרמת על ידי נגיף SFTS או מה שנקרא כיום נגיף דאביה, הינה מחלה מדבקת חדשה באסיה המזרחית.
מגמות טיפול ואפידמיולוגיה ביפן
תוך כדי ניתוח נתונים על המגפה, נמצא כי שיעורי ההודעה והמוות גדלים, עם שיעור הודעה כולל של 18.93 מקרים ל-10 מיליון אנשים. שיעור מקרי המוות הממוצע הינו 3.49 ל-10 מיליון אנשים. ביפן, ישנם שיעורים נמוכים יחסית של 2.46 מקרים ל-10 מיליון, אולם המגמה נושאת ספקות לגבי עלייה משמעותית במקרים.
בעיקרון, SFTS משפיעה על אוכלוסיות מבוגרות באזורים כפריים במערב יפן, והעונה החמורה ביותר נראית בין אפריל לספטמבר, כאשר אורך היום, שיחים ואזורים מיוערים מהווים גורמי סיכון.
נתוני סרופרוולנס והעברת המחלה
מחקרי סרופרוולנס מצביעים על רמות גבוהות של נוגדנים לנגיף SFTSV בקרב בעלי חיים, כולל צבאים, חזירים וחתולים; הצורה המדבקת מועברת לא רק דרך עקיצות קרציות אלא גם ישירות מהנוזלים של בעלי חיים נגועים.
טיפול ותרופות נוספות
עד כה, לא היה טיפול ספציפי ל-SFTS, והשיעור הישרדות רחב שבין 20 ל-35%. עם זאת, לאחרונה דווח על היעילות הקלינית של הפאביפיראב, אשר אושר במאי 2024 כתרופה הראשונה המיועדת ל-SFTS ביפן.
מחקר והבנת מגמות
לצורך הבנת העומס הקליני של SFTS, נערך מחקר רטרוספקטיבי על נתונים שנאספו בין 2013 ל-2022 מהדיווחים השבועיים על מחלות מדבקות ביפן. המחקר מנסה לזהות מגמות בגילאים, הפצה גיאוגרפית, ומאפיינים סביבתיים שמובילים את המגפה.
מן הנתונים עולה כי נתוני הגילאים זמינים בקבוצות של 5 שנים, כאשר לנתונים עבור קבוצות גיל 70 ומעלה אין פיצול לפי עשרות, אלא רק סיכום כללי.
בתקופה זו, הנתונים מספקים תובנות חיוניות להבנה מעמיקה יותר של המגפה ומאפייניה ביפן, אפיוני אוכלוסיות פגיעות, והקשרים עם גורמים סביבתיים