מחקר: מה יקרה אם ייקחו לכם את הסלולרי לשבועיים?
השפעות חסימת הגישה לאינטרנט על הבריאות והכירא מוח
מחקר חדשני שפורסם בכתב העת המדעי PNAS Nexus מציע תובנות מעניינות לגבי ההשפעות בהסרת הגישה לאינטרנט מהסלולרי למשך שבועיים. החוקרים חסמו למשתתפים את הגישה לאינטרנט, והגיב בתוצאות חיוביות שהפתיעו רבים.
מתודולוגיית המחקר
המחקר נערך על ידי צוות חוקרים בינלאומי וכלל 467 משתתפים. כל אחד מהם התקין אפליקציה בשם Freedom שחסמה את הגישה לאינטרנט בינודיעביל על שני ימי האימון – דרך Wi-Fi ונתונים סלולריים. משתתפים היו חופשיים לשלוח הודעות טקסט ולבצע שיחות טלפון, וכן לגלוש באינטרנט באמצעות מחשבים או טאבלטים.
תוצאות המחקר
שיפורים ברווחה אישית ובריאות נפשית
לאחר שבועיים של חסימת הגישה לאינטרנט הנייד, המשתתפים הראו שיפורים משמעותיים בשלושה תחומים עיקריים:
- רווחה סובייקטיבית – כולל שביעות רצון מהחיים ורגשות חיוביים.
- בריאות נפשית – פחות סימפטומים של דיכאון, חרדה, כעס ובעיות בתפקוד חברתי.
- יכולת קשב מתמשך – בעזרת מבחן קשב שנמדד בצורה מדויקת.
השפעת חסימת הגישה לאינטרנט על הקשב הייתה שווה בערך לירידה של 10 שנים הקשורות לגיל. כמו כן, השיפור בסימפטומים דיכאוניים היה גדול יותר מההשפעה של תרופות נוגדות דיכאון.
שינוי בזמן המסך ובבילוי
זמן המסך הממוצע ירד מ-314 דקות ביום (כמעט 5.25 שעות) ל-161 דקות (כ-2.7 שעות). תוצאות אלו מעידות על כך שהמשתתפים בילו יותר זמן בפעילויות פיזיות וחברתיות, דבר שהגביר את תחושת הקשר החברתי והשליטה העצמית.
השפעות ארוכות טווח
אחת התוצאות המפתיעות הייתה כי השפעות חיוביות אלו נמשכו גם שבועיים לאחר הסרת החסימה, והמשתתפים דיווחו על רווחה אישית ובריאות נפשית גבוהה יותר מאשר בתחילת המחקר.
מסקנות והמלצות
המחקר תומך בתפיסה כי הסמארטפון, למרות היתרונות הרבים שהוא מציע, הפך למקור הסחת דעת כרונית. אין ספק שהאפשרות לחסום את הגישה לאינטרנט יכולה ולהשפיע על בעיות עצבניות רבות כמו ADD, חרדה ודיכאון. הממצאים מספקים בסיס מדעי להמליץ על “דיאטת סמארטפון” כחלק מהטיפול בהפרעות אלה.
חוקרים ממליצים להתנסות בשיטות כמו שימוש באפליקציות חוסמות כדי להשיב את האיזון לחיים הדיגיטליים שלנו ולשפר את איכות החיים.
Photo Credit: Shutterstock