מונע התקפי לב ושבץ מוחי: סגולות הריפוי המפתיעות של קקאו
מחקר חדש מצביע על יתרונות בריאותיים של תמצית קקאו
מחקר אמריקאי רחב היקף, שפורסם בכתב העת המדעי הבריטי Age and Ageing, מצא כי תמצית קקאו מרוכזת עשויה להאט חלק מתהליכי ההזדקנות על ידי הפחתת דלקות כרוניות. דלקות אלו מהוות גורם מרכזי בהתפתחות מחלות לב, מפרקים ומוח לאלו שעתידים להזדקן.
ניסיון עם משתתפים בגיל מבוגר
חוקרים מבית החולים הכללי בריגהאם בבוסטון ערכו ניסוי שבו השתתפו כ-600 איש עם גיל ממוצע של 70. הנסיינים חולקו לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה כמוסות של 500 מ"ג תמצית קקאו מדי יום, בעוד הקבוצה השנייה קיבלה פלצבו על מנת להבטיח השוואת תוצאות מדויקת. במהלך תקופת המעקב של שנתיים, המדענים זיהו האטה של 8.4% בעליית רמת ה-CRP ברגישות גבוהה (hsCRP) בקרב הנסיינים שקיבלו תמצית קקאו.
דלקת והקשר למחלות
על פי המאמר, דלקת היא תגובת הגנה טבעית, אך כאשר היא נמשכת ברמות נמוכות עם הגיל, היא יכולה לגרום לסיכון מוגבר למחלות לב, שבץ מוחי, חולשת שרירים ותפקוד לקוי של מערכת החיסון. ד"ר הווארד ססו, אחד החוקרים המובילים, ציין כי התוצאות מראות ש"תמצית קקאו עשויה לתרום להפחתת סמני דלקת כרונית ובכך להאט חלק מתהליכי ההזדקנות".
חלק משינוי רחב יותר
ממצאים אלו הם חלק ממחקר גדול יותר בשם COSMOS, שכלל למעלה מ-21,000 משתתפים במטרה לבחון את השפעות הקקאו על הבריאות. תוצאות קודמות הצביעו על כך שצריכת פלבנולים המצויים בקקאו הובילה לירידה של 27% בתמותה ממחלות לב, דבר התומך בהשערה כי היתרונות קשורים להפחתת דלקות.
אזהרות ותוספים תזונתיים
חוקרים הדגישו כי היתרונות של קקאו אינם תמיד ניכרים בצריכת חטיפי שוקולד עשירים בסוכר ושומן. ישנם תהליכים בייצור השוקולד המסחריים שמסירים חלק משמעותי מהנוגדי חמצון החשובים. עם זאת, החוקרים אף ציינו כי המידע הנוכחי, אף שהוא מעודד, לא הוכיח שצריכת תמצית קקאו ישירות מקנה חיים ארוכים יותר או מפחיתה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי.
ד"ר מארק קובאץ', מומחה לענייני הזדקנות שלא היה מעורב במחקר, תיאר את הממצאים כ"מבטיחים אך ראשוניים", והוסיף כי נדרשות ראיות נוספות כדי לקבוע תוצאות בריאותיות מוחשיות.
רופאים מדגישים כי תמצית קקאו אינה תחליף לאורח חיים בריא, אלא יכולה לשמש כתוסף תזונה תומך. עמודי התווך נשארים תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת וניהול מתחים.