תלונה בתום לב נגד שוטר? בית המשפט קבע: אין עילה לתביעת לשון הרע
הקביעה המשפטית
בית המשפט קבע כי אזרח שהתלונן נגד שוטר בתום לב, גם אם תלונתו לא הוכחה, זכאי להגנה מלאה מתביעת לשון הרע. השופטת רונית פימצ'וק-אלט הורתה לשוטר לשלם עשרת אלפים שקלים הוצאות משפט.
פרטי המקרה
האירוע התרחש כאשר שוטר תנועה עצר רוכב אופנוע שנמדדה לו מהירות של 144 קמ"ש. השוטר טוען כי לאחר שהסביר לרוכב את העבירה, הרוכב החל לשבש את מהלכי האכיפה ואף איים עליו באומרו: "דברי הנהג רשמת? על תקיפה מינית רשמת? אני עכשיו מתקשר למשטרה ואומר שתקפת אותי מינית".
בהמשך, התקשר הרוכב למוקד 100 ודיווח כי השוטר הטריד אותו מינית במהלך החיפוש. בעדותו במשטרה תיאר כי השוטר נגע באיבר המין שלו ואף שלף לעברו אקדח צהוב ואמר "תיכף אני יורה בך". המחלקה לחקירות שוטרים חקרה את התלונה, אך החליטה לסגור את התיק נגד השוטר בשל "אי אשמה".
תביעת השוטר
לאחר מכן, השוטר הגיש תביעת לשון הרע נגד הרוכב, בטענה כי התלונה כוזבת ונועדה "להשחיר את פניו". המינהל המשפטי של השוטר טען כי התלונה גרמה לו "טראומה קשה ביותר" והדגיש את הצורך בהגנה משפטית על שמו הטוב.
מסקנות השופטת
השופטת פינצ'וק-אלט דחתה את התביעה, והבהירה כי אמנם מסירת תלונה לפיה אדם עבר עבירה פלילית נחשבת לשון הרע על פניה, אך החוק מעניק הגנה למי שהגיש תלונה בתום לב. השופטת ציינה כי "לא ניתן לשלול את תום ליבו של הנתבע ולא ניתן לקבוע כי הוא לא האמין באמיתות תלונתו".
כמו כן, השופטת הדגישה את החשש מאפקט מצנן על אזרחים שיחששו להגיש תלונה מחשש לתביעה אזרחית.
סיכום
בסיום, בית המשפט חייב את השוטר לשלם לנתבע הוצאות משפט בסך עשרת אלפים שקלים, ובכך קבע כי חשוב לאפשר לאזרחים להרגיש בטוחים בהגשת תלונות בפני משטרת החוק מבלי לחשוש מתביעות לשון הרע