דילוג לתוכן

תגלית בין-כוכבית, תקלות טכנולוגיות ותיירות חלל: השבוע המרתק בחקר החלל

אורח ממערכת שמש אחרת: השבוע בחלל

גילוי עצם בין כוכבי

השבוע, זוהה עצם שמקורו כנראה ממערכת שמש אחרת, מהיר כשועט לעבר מרכז מערכת השמש שלנו. הייחודיות של עצם זה, שקיבל את השם 3I/ATLAS, היא שהוא העצם הבין-כוכבי השלישי שזוהה עד כה, לאחר אוֹמוּאַמוּאַה ובוריסוב. חוקרים מעריכים כי מדובר בשביט, ויש לו מהירות יחסית לשמש של יותר מ-200,000 קילומטרים בשעה, מה שעשוי לגדול אף יותר ככל שיתקרב לשמש.

העצם זוהה לראשונה בטלסקופ בצ'ילה, והוא נמצא במרחק של כ-250 מיליון קילומטרים מהארץ. פול כודס, ראש המרכז לחקר עצמים קרובים לכדור הארץ במעבדת JPL של נאס"א, ציין כי מהירותו גבוהה מכדי להיות תוצר של מערכת השמש שלנו ותיאר אותו כחלק מתהליך פלנטרי כלשהו, שבו נפגע מגוף אחר והועף אל עבר מערכת השמש שלנו.

הפסקת פעולתו של הלוויין MethaneSAT

ארגון סביבה אמריקאי הודיע השבוע כי הלוויין MethaneSAT, אשר שוגר במרץ 2024 במטרה לנטר את פליטות המתאן לאטמוספירה, הפסיק לפעול לאחר 15 חודשים. הלוויין היה יכול לאתר דליפות מתאן קטנות בדיוק רב, דבר שהיווה כלי חשוב במאבק נגד שינוי האקלים.

אף שלא היה דיווח על תקלה קודמת, הצוותים ההנדסיים מתקשים לפענח את סיבת הכשל. ריילי דיורן, מומחה לחישה מרחוק, הדגיש כי אובדן הלוויין יוצר פער ביכולת הניתוח של פליטות מתאן, והשפעתו על המאבק בשינוי האקלים עלולה להיות משמעותית.

ביטול פרויקט החללית הגרעינית DRACO

סוכנות DARPA, בשיתוף פעולה עם נאס"א, הודיעה על הפסקת פיתוח מערכת ההנעה הגרעינית לחלליות, הנושאת את השם DRACO. סגן ראש DARPA, רוב מקהנרי, ציין כי ירידת מחירי השיגורים לחלל פוגעת בהצדקה הכלכלית לפרויקט הנוכחי, וכי ישנן עדיפויות אחרות לפיתוח טכנולוגיות גרעיניות.

מערכת ההנעה החלה להיות מפותחת כאמצעי עתידי, אך ככל שהשוק השתנה, כך גם ציפיותיה. מקהנרי הדגיש שהעדפה היא לפתח הנעה גרעינית חשמלית, שהיא פתרון אפשרי יותר בטווח הרחוק.

תיירות לחלל

חברת בלו אוריג'ין סיכמה השבוע את טיסת התיירות ה-13 שלה לגבול החלל, בהשתתפות שישה נוסעים. עם ההצלחה הזו, הגיע מספר התיירים שנסעו לגבול החלל ל-70 מתוך 123 בני אדם. הטיסה הגיעה לגובה של 105.2 קילומטרים והנוסעים נהנו מכמה דקות של חוסר כבידה ונוף מרהיב של כדור הארץ.

החברה עדיין לא מפרסמת מידע על תמחור הכרטיסים, אך מדובר ככל הנראה במאות אלפי דולרים לכל נוסע.

השבוע היה בגרף התקדמות מרשים עבור מחקר החלל, עם גילויים חשובים, אתגרים טכנולוגיים, והמשך השקת יוזמות תיירות בחלל

Scroll to Top