עשרות יישובים חדשים, קצב הריסות חסר תקדים וכבישים אסטרטגיים: הממשלה ששינתה את פני יהודה ושומרון
חידוש ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון
אירועי האלימות של מתנחלים קיצוניים כלפי חיילי צה"ל ופלסטינים בחודשים האחרונים הסיטו את הזרקור לנעשה ביהודה ושומרון. עם זאת, ניתוח מעמיק של המצב מראה שבשנתיים האחרונות התרחשו שינויים משמעותיים באזור. הממשלה הנוכחית, שהוקמה בתחילת 2023, ביססה הליך הכרזה על עשרות יישובים חדשים והקמת מאחזים בלתי חוקיים בקצב שיא. נוסף לכך, נרשמו סלילות כבישים אסטרטגיים והרס מבנים פלסטיניים בהיקף חסר תקדים.
ח"כ צבי סוכות מהציונות הדתית ציין בראיון ל-N12, "מאמץ זה נועד לחזק את האחיזה היהודית בשטח ולחסום את פתרון שתי המדינות. אנחנו רוצים לייצר רצפים למדינה יהודית, והאתגר הבא הוא ריבונות".
עלייה בהכרזות על יישובים חדשים
מאז הקמת הממשלה הנוכחית, הוכרזו לא פחות מ-50 יישובים חדשים ביהודה ושומרון ב-4 פעימות שונות. מספר ההתנחלויות המוכרות ביהודה ושומרון עלה מ-128 ל-178 – עלייה של 40% בפחות משנה. מתוכם, 19 מהיישובים החדשים קיבלו הכרה על סמך קיום בפועל, 7 נוספים הפכו לחוות מרעה, ו-14 מהם הם שכונות חדשות בהתנחלויות קיימות.
כמו כן, הוקמה תשתית כבישים הכרחית לחיבור היישובים, מה שמהווה שדרוג משמעותי באיכות חיי התושבים.
שיאים בהקמת מבנים והחלשות החוק
במקביל להגדלת היישובים, נרשמה בנייה מרשימה ביישובים הקיימים. בבדיקת נתוני חברת "שלום עכשיו", ב-2025 מספר יחידות הדיור שהתקדמו בתכנון זינק לשיא של 19,389. ואילו ממשלת ישראל קידמה 41,709 יחידות דיור בתקופתה, יותר מהכמות שנבנתה בשש השנים שקדמו לכך.
עם זאת, לצד ההצלחה בבנייה היהודית, גם מספר המבנים הפלסטיניים שנהרסו עלה ב-49% בשנים האחרונות, עם 1,238 מבנים שנהרסו בשנים 2023-2024. הנתונים מראים כי אכיפת צווים להריסת מבנים פלסטיניים חזקה באופן משמעותי, כאשר מצויים פערים גדולים בין קצב ההרס היהודי לפלסטיני – ב-2024 מומשו רק 14% מצווי ההריסה ביישובים היהודיים.
תגובות בינלאומיות
הצעדים המתקיימים ביהודה ושומרון לא נעלמו מעיני הקהל הבינלאומי. דיפלומטים אירופיים הביעו כעס כלפי המהלכים הישראליים, ותיארו את המצב כ"יריקה בפרצוף של אירופה". מדינות רבות, כמו סעודיה ואינדונזיה, מדגישות שפתרון שתי המדינות הוא התנאי לשותפות עם ישראל.
בעוד שאירופה מגנה את המהלכים בישראל, בארצות הברית המצב שונה. דעת הרפובליקנים תומכת בשלטון היהודי באזור, וחבר הקונגרס רנדי וובר ציין את החשיבות של שמירה על השטח בטענה שהאדמה ניתנה לישראל בתנ"ך.
מסקנות
התפתחויות אלו מעידות על מציאות מתמשכת ביהודה ושומרון, ושינויים שיכולים להשפיע על עתיד האזור ועל הסיכויים לפתרון סכסוך עם הפלסטינים. הממשלה הנוכחית ממשיכה לקדם תוכניות שמקשות על כל פתרון עתידי, והמציאות בשטח מדגימה את האתגרים הרבים שעומדים בפני השלטון המקומי והבינלאומי