צרפת תציין יום זיכרון שנתי לדרייפוס: «ניצחון הצדק על האנטישמיות»
הודעת הנשיא מקרון
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הודיע כי משנת 2026 תציין מדינתו יום זיכרון שנתי לאלפרד דרייפוס, ב-12 ביולי. תאריך זה מציין את היום שבו זוכה דרייפוס באשמת בגידה במולדתו, ואמור להודות באופן ציבורי בצורך בניצחון הצדק על שנאה ואנטישמיות.
הרקע ההיסטורי
משפטו של דרייפוס, אשר הורשע בפברואר 1894 בבגידה למרות היעדר ראיות ממשיות, הפך לסמל אנטישמיות חוצה עמים וחברות. לאחר שנים רבות של מאבק לשחזור כבודו, הוא זוכה סופית על ידי בית המשפט העליון ב-12 ביולי 1906. מקרון הדגיש כי יום הזיכרון הראשון יתקיים ב-2026, coinciding with the 120th anniversary of the ruling that cleared his name.
המסר הפומבי
בהצהרתו, אמר מקרון כי על צרפת להיות ערה ומוכנה להתמודדות עם בעיות האנטישמיות, במיוחד לאור הדאגות הגוברות מפשעי שנאה נגד יהודים במדינה. אן-ססיל לוי, נינתו של דרייפוס, ציינה כי כינון יום הזיכרון יספק הזדמנות לדור הצעיר להבין את המשמעות ההיסטורית של הפרשה.
התגובות להחלטה
משפחת דרייפוס הביעה אושר ממכירת יום הזיכרון, והדגישו את חשיבות המהלך לשמירה על שלטון החוק. מישל דרייפוס, נינו של אלפרד, ציין כי המהלך גם מדגיש את החשיבות של חוק וצדק בזמנים שבהם אלו עומדים בפני מבחנים.
קידום דרייפוס לדרגת תת-אלוף
במקביל, בפרלמנט הצרפתי אושר לאחרונה להעניק לדרייפוס דרגת תת-אלוף לאחר מותו, מהלך שנועד לתקן עוול היסטורי ולכבד את גבורתו. ההחלטה התקבלה בהתרגשות רבה בשגרירות צרפת בישראל, בה דיברו על הנכונות להאיר את העבר ובמיוחד את קריאות השטנה האנטישמיות שנלוו למשפטו.
השפעת הפרשה על המחשבה היהודית
הפרשה עוררה תשומת לב רבה והשפיעה גם על התנועה הציונית, כאשר בנימין זאב הרצל, אשר היה עד להתרחשויות, פיתח רעיונות שהובילו להשקפת עולמו הפוליטית בעקבות חוויותיו מהמשפט. «משפט דרייפוס» הפך עם הזמן למושג המייצג את ההאשמות המוטעות כנגד חפים מפשע, יחד עם הבעיות הרחבות יותר של אנטישמיות ושנאה כלפי יהודים