סיפור אפל באירלנד: המדשאה הירוקה התגלתה כקבר המוני עצום לתינוקות
חקירה חדשה באירלנד מגלה קבר המוני
עיירה קטנה בטואם, שבמחוז גאלווי באירלנד, מתמודדת עם אחת מהחשיפות הקשות בהיסטוריה המקומית. שישה מאות תינוקות שנולדו במוסד כנסייתי במשך עשרות שנים ואיבדו את חייהם לא קיבלו מעולם הכרה. לאחר שמרכז החקירות נגלה שרידים של גופות תינוקות במדשאה יפיפייה, החלה חקירה רשמית לברר את המקרה המזוויע.
המוסד של בית סנט מרי'ס
בין השנים 1925 ל-1961 פעל בעיירה מוסד בשם בית סנט מרי'ס, אשר שירת אימהות לא נשואות וילדיהן שנלקחו מהן. הילדים במוסד לא קיבלו את ההכרה המגיעה להם כמבני אדם, והיו קורבנות של החברה והסטיגמה שהקיפה את מצבם המשפחתי. נשים בהריון מחוץ לנישואין מצאו את עצמן נדרשות להיפרד מילדיהן מיד לאחר הלידה, כשהן מתמודדות עם מציאות סוציאלית קשה.
חשיפת היסטוריונית חובבת
החיפוש אחרי האמת החל עם קתרין קורלס, היסטוריונית חובבת, אשר ב-2014 החלה לחקור את ההיסטוריה המקומית של טואם. במהלך החיפושים, היא גילתה כי לא קיימות כמעט תיעודים של הילדים שמתו במקום, מה שהגביר את חשדה. כשגילתה ממצאים משנות ה-70, בהם שני נערים מצאו עצמות בקרבת המוסד, היא החליטה להמשיך בחקר הממצאים.
ממצאים ותיעודים
בעקבות עבודתה, קורלס גילתה כי ישנם תיעודים של 796 ילדים שמתו במוסד, אך לא נמצא כל רישום על קבורותיהם. עם זאת, הכיוונים שציירה עליה הובילו למסקנה שהילדים הללו ככל הנראה נטמנו בקבר המוני סמוך למוסד. חשיפת הממצאים עוררה התנגדות בקרב התושבים המקומיים, שחששו מהשלכות גילוי האמת.
החקירה הרשמית
לאחר שהממצאים התפרסמו במגוון כלי תקשורת, החלה חקירה רשמית בשיתוף עם צוות חפירות בראשות דניאל מקסויני. מדובר בתהליך מאתגר, שכן ייתכן שהשרידים התערבבו זה בזה. בני המשפחות והקרובים ממתינים לכל פרט נוסף מהחקירה, בדאגה שמא היקף האסון יהיה גדול מהדווח.
התפתחות זו מהווה דוגמה כואבת לסבל של מאות ילדים וקרוביהם, ומרמזת על ההיסטוריה המורכבת של מוסדות דתיים ואזרחיים בעשורים הקודמים